Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar fick kunskaper i privatekonomi

/
 • Per-Ola Gradin bor med två kompisar och sköter sin ekonom helt själv. Han jobbar extra och sparar en del pengar som han vill ha inför fortsatta golfstudier.         – Jag kommer aldrig att ta ett SMS-lån, säger han efter föreläsningen om privatekonomi.
 • Anna Leima, rådgivare på Swedbank utbildar ungdomar i privatekonomi genom projektet
 • Anna Leima föreläste för borgiselever om hur man hanterar sin privatekonomi på bästa sätt.
 • Per-Ola Gradin och Josefine Blom går båda i klassen SA14N på Borgarskolan och tyckte att de fick lära sig bra saker om försäkringar, inkassoprocessen och avbetalningar när bankrådgivaren Anna Leima föreläste om privatekonomi.
 • Josefine Blom fick en hel del bra tips om ekonomi inför att man ska flytta hemifrån.

Anna Leima, rådgivare på Swedbank reser runt i länet för att föreläsa om privatekonomi med högstadie- och gymnasieelever.
– Jag visste att SMS-lån inte är bra, men nu vet jag varför, säger Per-Ola Gradin elev på Borgarskolan.

Annons

Genom programmet "Ung ekonomi" som Swedbank står bakom får elever i Gävleborgslän lära sig mer om privatekonomi. På tisdagen fick Borgarskolans samhällsprogram med idrottsinriktning årskurs ett, en lektion i konsten att hantera sina inkomster på ett klokt sätt.

Anna Leima, till vardags rådgivare på bank, pratade bland annat om sambolagen, kronofogden, kontantinsats vid bostadslån, försäkringar och räntor med eleverna som lyssnade intresserat.

– Nu lånar folk mer till konsumtion, det är inte ovanligt att ungdomar vill låna 30 000 när de ska flytta hemifrån, säger Anna Leima.

– Räntorna kommer inte alltid att vara så här låga, så det är viktigt att lära sig från början säger Anna Leima.

Både Josefine Blom och Per-Ola Gradin jobbar extra på fritiden efter skolan. Det gör att de båda tycker att pengarna får ett större värde när de har jobbat i hop dem själv.

Per-Ola Gradin flyttade till Gävle i från Vemdalen höstas för att gå Samhällsprogrammet med golfinriktning. Han bor med två kompisar i en lägenhet och sköter sin ekonomi själv.

– Det funkar bra, jag har aldrig hamnat i någon krissituation, säger Per-Ola Gradin.

Josefine Blom får ta hand om studiebidraget själv och jobbar extra som servitris.

– Jag brukar inte slösa med pengarna, jag sparar en del så att jag har om jag vill åka på en resa eller något annat, säger Josefin Blom.

Efter påsklovet kommer Polhemsskolan, Vasaskolan och Gävle Praktiska att få besök av Ung ekonomi". Efter vårterminens slut kommer närmare 4000 elever fått ta del av bankens rådgivning inför framtiden.