Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonåringar fick kunskaper i privatekonomi

Anna Leima, rådgivare på Swedbank reser runt i länet för att föreläsa om privatekonomi med högstadie- och gymnasieelever.
– Jag visste att SMS-lån inte är bra, men nu vet jag varför, säger Per-Ola Gradin elev på Borgarskolan.

Genom programmet "Ung ekonomi" som Swedbank står bakom får elever i Gävleborgslän lära sig mer om privatekonomi. På tisdagen fick Borgarskolans samhällsprogram med idrottsinriktning årskurs ett, en lektion i konsten att hantera sina inkomster på ett klokt sätt.

Anna Leima, till vardags rådgivare på bank, pratade bland annat om sambolagen, kronofogden, kontantinsats vid bostadslån, försäkringar och räntor med eleverna som lyssnade intresserat.

– Nu lånar folk mer till konsumtion, det är inte ovanligt att ungdomar vill låna 30 000 när de ska flytta hemifrån, säger Anna Leima.

– Räntorna kommer inte alltid att vara så här låga, så det är viktigt att lära sig från början säger Anna Leima.

Både Josefine Blom och Per-Ola Gradin jobbar extra på fritiden efter skolan. Det gör att de båda tycker att pengarna får ett större värde när de har jobbat i hop dem själv.

Per-Ola Gradin flyttade till Gävle i från Vemdalen höstas för att gå Samhällsprogrammet med golfinriktning. Han bor med två kompisar i en lägenhet och sköter sin ekonomi själv.

– Det funkar bra, jag har aldrig hamnat i någon krissituation, säger Per-Ola Gradin.

Josefine Blom får ta hand om studiebidraget själv och jobbar extra som servitris.

– Jag brukar inte slösa med pengarna, jag sparar en del så att jag har om jag vill åka på en resa eller något annat, säger Josefin Blom.

Efter påsklovet kommer Polhemsskolan, Vasaskolan och Gävle Praktiska att få besök av Ung ekonomi". Efter vårterminens slut kommer närmare 4000 elever fått ta del av bankens rådgivning inför framtiden.