Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tony Warren i ropet efter kungliga bröllopet

Konstnären Tony Warren är den icke-kunglige som får mest utrymme i årets upplaga av Året med kungafamiljen.
Och nu har hans ateljé i Ockelbo blivit ett turistmål.
– Det känns surrealistiskt, overkligt, säger Tony Warren.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick åtskilliga lysningspresenter inför bröllopet i somras. I det klassiska programmet Året med kungafamiljen visas när de tar emot två av gåvorna i Sibyllas våning på Stockholms slott.

Den ena presenten överräcker Fredrik Reinfeldt för regeringens räkning.

Den andra presenten, en oljemålning, är det Ockelbokonstnären Tony Warren som överlämnar.

Och det smått fantastiska är att Tony Warren får betydligt större utrymme i programmet än självaste statsministern. Ja, han är säkerligen den icke-kunglige som förekommer mest i årets program.

Först visas när Tony målar tavlan, sedan hur den packas in och körs med limousine från Ockelbo till Stockholm. Därefter får tittarna se när de utklädda lakejerna med folkdräkter från Ockelbo och Dalarna bär upp tavlan i en kista och hur den öppnas till kronprinsessan Victorias glada utrop: "Vad fin, den ska få en hedersplats."

Tony Warren själv hade ingen aning om att han var med i årets upplaga.

– En av bärarna, Bo Levin, ringde mig och sa att jag är med i TV. Jag satte på TV:n och hann se en del av programmet. Sedan såg jag hela programmet på webben. Det blev en total överraskning att jag var med - och så mycket. Jättehäftigt.

Att brudparet uppskattade gåvan märks inte minst av att de skickat ett personligt tackbrev till Tony Warren. Och av att Prins Daniel under talet i kyrkan före jul passade på att tacka Tony och invånarna i Ockelbo för presenten.

– Jag är jätteglad för folkets skull att målningen uppskattades. Det är folkets tavla. Jag bara råkade måla den, säger Tony Warren.

Efter överlämnandet av gåvan har turister från hela Sverige strömmat till hans ateljé i Ockelbo. Och vissa av dem har kört dit enbart för att besöka honom.

– De har sett mig på TV och vill beställa tavlor och porträtt. Turisterna brukar vara nyfikna på vem jag är. Några frågar om var Daniels föräldrar bor, men det säger jag aldrig.

Just nu är han i slutspurten av att färdigställa ett porträtt i olja av Martin Lind, biskop i Linköpings stift. Därefter är han bokad resten av året.

– Men jag ska försöka sprida ut målningarna så att jag kan tillbringa mer tid med min sambo och mina döttrar.

Programmet Året med kungafamiljen sänds i repris i SVT 24 på fredag och i SVT 1 på lördag och söndag.