Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppchefer i regionen petas från sina uppdrag


(Uppdaterad 18.30) Två divisionschefer i Region Gävleborg – Petra Lindstedt och Ulla Waxin – petas. Fyra divisionsstaber slås ihop till två.
Besparingen: 10 miljoner kronor.

Region Gävleborg organiserar om hälso- och sjukvården. Antalet divisionschefer med staber minskar från fyra till två. Ledningsfunktionerna och den övergripande administrationen förändras för att behålla en ekonomi i balans och uppnå bättre samverkan mellan de olika verksamheterna inom hälso- och sjukvården.

– Vi har inte råd med kostnadsökningarna för 2016, 2017 och 2018. Vi måste effektivisera, säger Kjell Norman, hälso och sjukvårdsdirektör.

Genom sammanslagningen av fyra staber till två så räknar han med att spara tio miljoner kronor per år, främst i form av minskade personalkostnader.

Läs mer: Facket chockade över beskedet

Divisionscheferna för Division Diagnostik, Petra Lindstedt, och Division Primärvård, Ulla Waxin, avslutar sina respektive uppdrag. Roger O Nilsson blir från och med fredag divisionschef för Division Medicin-Psykiatri och Division Primärvård, och Helena Björkman blir divisionschef för Division Operation och Division Diagnostik. Det innebär också att stabsorganisationen förändras och blir mindre.

De båda chefer som slutar har fått erbjudande om andra uppdrag.

– De har gjort ett jättebra jobb. Det här beror inte på dem. Jag vill ha kvar dem i organisationen.

Varför blir det just den här organisationen?

– Med gemensamma chefer så blir det ett bättre samarbete mellan primärvård och psykiatri. Vi har haft problem med att patienter fallit mellan stolarna. Jag förväntar mig att den nya organisationen ska ta stora kliv framåt.

När förväntar du dig att se resultat?

– Under 2016, men det kan ske fortare.

Hur länge har den här omorganisationen varit på gång?

– Jag har arbetat med frågan under några månader, men personerna fick veta i går. Det är väldigt snabba besked.

Vilka reaktioner har du fått?

– Verksamhetscheferna tycker att det är jätteviktigt och bra. De ser behov av att verksamheterna kommer närmare varandra.

Petra Lindstedt har vetat om att hälso- och sjukvården ska omorganisera sig för att få en bättre ekonomi, men inte att den divisionsstab hon varit chef för försvinner. Det fick hon veta på onsdagen.

– Det är inget som berör patienterna, det är ett sätt att spara på administration.

Utifrån ser det ut som om du har fått sparken?

– Nej, absolut inte. Jag har fått ett fint erbjudande om andra arbetsuppgifter.

Vilka vill hon inte säga innan hon på fredagen bestämt vad hon ska svara. Hennes division, som hon varit chef för i tre år, har gått med överskott. Torsdagen var hennes sista arbetsdag som chef för den.

Helena Björkman, chef för division operation, får ta över diagnostikdivisionen.

– Jag tror att det är bra att vi visar att vi ser över administrationen.

Hon tror inte att organisationen blir för stor utan ser samordningsvinster, till exempel mellan röntgen och kirurgin.

Facket har fått information och förhandlingar ska inledas.

– Även politikerna är informerade, men det krävs inga politiska beslut, säger Kjell Norman.