Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord positiv till förslag om enklare skuldsanering

Tord Wallén välkomnar förslagen som ska göra det lättare för skuldsatta att bli skuldfria. – Jag hade kunnat betala mina skulder på halva tiden med de nya förslagen, säger han.

Annons

Regeringen har låtit göra en utredning som heter "Överskuldsättning i kreditsamhället." Nu presenteras en rad åtgärder som ska underlätta för svårt skuldsatta att återgå till ett normalt liv.

Bland annat föreslås en preskriptionstid. Utredarna vill att skulderna ska kunna skrivas av 15 år eller 20 år efter att de fastställts av Kronofogden eller i domstol.

En ny lag om ocker föreslås i syfte att komma åt orimliga räntor, samtidigt som skulden inte ska behöva betalas tillbaka direkt.

Just den här delen välkomnar Tord Wallén särskilt mycket.

– Räntorna på lån ska vara skälig. Men just nu finns inget som anger vad som är oskäligt. Jag vill ha en tydlig gräns för vad som är ocker.

Utredningen föreslår även att räntorna ska kunna frysas hos svårt skuldsatta. Innebörden blir att den svårt skuldsatte börjar betala räntor först när skulden minskat betydligt.

Ett annat förslag är att statens ska kunna gå in och hjälpa överskuldsatta att slå ihop flera små lån till ett större med bättre räntevillkor.

– Det skulle underlätta. Om det varit så när jag hade skulder så hade jag kunnat återbetala dem på halva tiden. Men det negativa kan bli att om skulden inte betalas till staten så får ju skattebetalarna stå för andras skulder.

Utredarna vill också att statligt stöd ska ges till utbildning och upplysning i Konsumentverkets och Kronofogdens regi.

– Ja det skulle vara bra om man arbetade förebyggande i skolorna med problemet, säger Tord Wallén.

Men han anser också att utredningen missar målet på vissa punkter

– Företag som lockar med "köp nu, betala om några månader" borde ta ett större ansvar och tydliggöra vilka räntor det är som gäller om pengarna inte betalas i tid. Sådan marknadsföring borde förresten vara olaglig.

Förslagen ska nu ut på remiss inför ett beslut i riksdagen.

– Jag hoppas att också vi som levt i skulder får vara del i remissen, att vi får berätta hur det är att vara överskuldsatt, säger Tord Wallén.