Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torget för bättre rehabilitering

SANDVIKENProjekt Torget är sjösatt och det ska förbättra kontakterna mellan sjukvården och försäkringskassan.

- Helt enkelt snabbare kontakt mellan familjeläkarna på hälsocentralen Torget och de sjukskrivna när det gäller rehabiliteringen tillbaka i arbetet, förklarade Eva Boethius, en av tre som driver projektet.

Nytt arbetssätt
Projektet bygger på ett nytt arbetssätt. Personal från försäkringskassan finns på plats vid hälsocentralen och kan ge sjukskrivna patienter råd och förslag på en gång. Då kan snabba och bra lösningar på rehabiliteringsbehov skapas.
- Det här är en naturlig utveckling, säger Pia Johansson, enhetschef på primärvården. Närheten mellan försäkringskassan och hälsocentralen ökar möjligheterna till bättre verksamhet. Här kan också familjeläkare och försäkringskassa jobba tillsammans och finna de rätta patientlösningarna. Det är egentligen en självklar utveckling och ett framtida arbetssätt för andra hälsocentraler.

Utvärdering
Det har arbetats med förslaget en längre tid. Nu ska projekt Torget köras under 2003 innan det blir en utvärdering.
- Idén till projektet har vi fått från andra projekt, säger Östen Krantz på försäkringskassan. Så det här är inte något som vi är först med. Men det är unikt att försäkringskassan och hälsocentralen har personal i samma lokaler. Det är en stor fördel.
Enligt Östen Krantz ska det inte vara några problem att utöka verksamheten med andra hälsocentraler.
Det blev Roland Zackrisson, ordförande i Västra sjukvårdsnämnden som fick förmånen att klippa det symboliska bandet.
- Men egentligen skulle banden knytas ihop av personal från försäkringskassan och hälsocentralen, skrattar Roland.
- Vi har försökt få det här samarbetet tidigare, menar Roland. Men nu är vi där.
- Det är viktigt att vi får en samverkan med rehabilitering, sa Katrin Hedin, biträdande områdeschef för försäkringskassan. Det är ett bra tillfälle att starta ett nytt sätt att arbeta.

Positivt
Även från familjeläkarna var det positiva tongångar.
- Faktum är att sjukskrivning är sjukdomsalstrande, förklarade Michael Rosenberg. Det gäller att korta sjukskrivningarna och då är det här samarbetet bra.

JÖRGEN LARSSON