Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torgmisshandlare förnekar brott

SANDVIKENDen 23-åring som misstänks vara huvudmannen vid den grova misshandeln på Jerntorget är gripen och anhållen. I dag hålls häktningsförhandlingen mot honom vid Sandvikens tingsrätt.

Annons
- Han förnekar brott. Det går inte att utesluta att han utsatts för provokationer, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand, som tagit över fallet från kammaråklagare Ulf Back.
Vad som skulle ha kunnat provocera 23-åringen att tillsammans med de två övriga misstänkta misshandla och trakassera handikappade Marina Bodell och Ola Jansson vill Mikael Hammarstrand inte gå in på. Inte heller om det i så fall finns en anmälan riktad även mot Marina Bodell och Ola Jansson.

Mer nyanserad bild
- Vad teorierna består i vill jag inte säga. Men vi har fått en mer nyanserad bild av händelsen än vad som framkommit i medierna, säger Mikael Hammarstrand.
Hasse Persson, som ingrep till det handikappade parets försvar, blir upprörd över åklagarens uttalande.
- Det fanns ingen provokation från dem. Däremot var de alldeles vettskrämda för de tre som sprang omkring som idioter kring dem. Det är konstigt att resonera så. Då skulle det vara fritt fram att trakassera handikappade om man sedan kan hävda att man blivit provocerad till det, säger han.
Han tycker att det finns många frågetecken kring hanteringen av händelsen.
- Det är konstigt alltihop. Bara att de här har fått gå omkring fritt så länge fast polisen vet vilka de är. Jag är inte rädd för dem, men de två handikappade är nog det, säger Hasse Persson.
Det var för snart två veckor sedan som Marina Bodell och Ola Jansson utsattes för våld och trakasserier på Jerntorget i Sandviken. 42-årige Hasse Persson ingrep och misshandlades grovt.
De tre misstänkta kunde snabbt identifieras. Ändå har den huvudmisstänkte befunnit sig på fri fot i en och en halv vecka. De övriga misstänkta, en 22-årig man och en 14-årig pojke, är fortfarande inte hörda om händelsen.
- Den ene är med tanke på åldern inte ens häktningsbar. Sen är det så att vi måste kunna få en rimlig bild av vad som har hänt innan vi kan skrida till verket och hämta in dem. Vi kan inte gripa folk hals över huvud, säger Mikael Hammarstrand.
Men han tycker nu att det samlade materialet är tillräckligt för att 23-åringen ska bli häktad. Han säger att det har varit tidskrävande att höra alla vittnen.

Många inblandade
- Det rör sig om åtskilliga. Bara de som varit inblandade på bussen, de som varit i de olika sällskapen, är omkring tio personer. Dessutom har många varit berusade, vilket inte underlättar.
23-åringen är sedan händelsen på Jerntorget misstänkt för grov misshandel, misshandel samt ofredande.
Han kommer i dag även att begäras häktad för tidigare våldsbrott, bland annat ytterligare två fall av grov misshandel.
- Det här är en våldsverkare och nu har vi honom bakom lås och bom. Han har gjort sig skyldig till upprepade grova brott. Enligt min uppfattning riskerar han åtminstone två års fängelse, säger Mikael Hammarstrand.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se