Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torka förödande för svamp

GÄVLE Att tala om bra eller dåliga svampår är vanskligt. Livsbetingelserna för svampar kan förändras med kort varsel. Några få veckors torka kan vara förödande. Ett plötsligt regn- och åskväder kan å andra sidan förbättra utsikterna betydligt.

Det menar Ove Lennström som ansvarat för Silvanums svamputställning och leder kurser för svampplockare.
- Det går inte att förutse, men man bör veta är att svamp är helt beroende av fukt för att överleva, säger han.

Gävle tacksamt
Gävletrakten är tacksamma jaktmarker för svampplockare. Den ovane rekommenderas börja sitt letande i blåbärsgranskog där det finns gott om ris, säger Ove Lennström.
- Jag brukar söka mig till ställen där skogen är mogen för avverkning men skogsägarna ännu inte hunnit sätta igång.
Förutom klassiska kantareller och Karljohansvampar, erbjuder skogarna kring Gävle något av en lokal specialitet i mandelkremlan. Den brunfärgade svampen har en smak av färska mandlar och passar att både steka och stuva.
- Den är dessutom inte svår att hitta utan växer ofta lätttillgängligt efter stigar, säger Ove Lennström.
Det är faktiskt bara en bråkdel av alla svamparter som bildar fruktkroppar. Det är fruktkropparna vi med lite tur kan hitta i skog och mark. Svampen platsar dessutom varken i djur- eller växtriket.

Orörliga
Normalt sett är de orörliga, men algsvamparnas sporer simmar i vattnet och slemsvampar kan faktiskt "krypa" flera kilometer. Mycelet i svampen har obegränsad livslängd och därför kan vissa svampbestånd bli mycket långlivade.
MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam_gd.se