Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torsåker Bluegrassfestival

Det som slår mig med Torsåker Bluegrassfestival är att stämningen är så skön. Det ligger en ”gör-vad-du-vill-bara-det-svänger-stämning” i luften och människor mellan sju och sjuttio har en bra kväll.

Eftersom Svenska Bluegrassmästarna Grassride får sätta ribban på kvaliteten under min kväll i Torsåker har de andra svårt att hänga med på den biten. Coverbandet Grassride bjuder på ”riktig” Bluegrass i ett mycket tajt och samspelat framträdande där hela bandet är på samma nivå i alla avseenden – jag kan förstå att en jury gillar detta.

Kvällens sista akt på utomhusscenen är istället raka motsatsen till vad jag just beskrev. Barnyard Fury är ett Bluegrassigt rockband. De spelar covers, och det känns som om de njuter av gigets varje sekund. ”Fight for your right (to party!)” och “Ace of spades” blandas med låtar av ZZ-top och Guns ‘n’ Roses - fast i Bluegrasstappning med banjo, mandolin, stämsång och allt. Leadsångaren Jocke Hall inleder konserten med att säga: ”vi spelar helst för en stående och dansande publik, men ni gör era egna val”. Responsen är total och stämningen tillåter att man gör lite vad som helst, bara man är glad; soft!

John Lindberg Trios spelning uppe på Tors loge avslutar de schemalagda spelningarna på Sveriges största Bluegrassfestival, som har ca 1000 besökare under upplagan år 2009. Livespelningen är bra, soundet som modern Rockabilly. Dock var det Barnyard som drog igång festen som förhoppningsvis håller i sig natten igenom.