Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torsåkers rena vatten har det tungt

SÖDERÅSEN
Svensken dricker allt mer vatten på flaska, men för de båda vattenfabrikerna på Söderåsen i Torsåker, Söderåsen Naturligt Mineralvatten och Star Well Aqua, är det trångt i portgången.

Annons
Konkurrensen är hård och det krävs en omfattande marknadsföring för att få genomslag.
Vattnet kommer upp genom självtryck från 80 meter djupa borrhål och vattnet är bakteriefritt, har låg natriumhalt och innehåller fluor i lämplig mängd för att verka kariesförebyggande. I hela 42 år har det infiltrerats genom Söderåsen innan det nu springer fram till ytan färdigt att avnjutas.

Mot högt blodtryck
Den låga natriumhalten gör vattnet speciellt lämpligt för personer som vill hålla saltfattig diet samt för människor med njur- och hjärtbesvär och högt blodtryck.
Den första fabriken, Söderåsen Naturligt Mineralvatten, startade 1995.
Det vattnet har klassats som ett naturligt mineralvatten och Söderåsen var det första naturliga mineralvatten som Livsmedelsverket godkände. Men redan efter ett år kom nya delägare in och tog över. Företagare som hade en rad konkurser bakom sig. Det gjorde att lanseringen aldrig riktigt tog fart och efter en konkurs kom nuvarande ägaren, Mats Hjort, in i bilden 1997.
Efter sex svåra år ser han en ljusning. Hittills har det mest rört sig om provserier och leveranser av mindre kvantiteter, men nu kan det bli aktuellt med en rejäl produktionsökning framöver.
Den andra vattenfabriken kom igång våren 1999 sedan rävfarmen lagt ner.
Foderköket byggdes om till en vattenfabrik som satsade på produktion av vatten i plastpåse.

Ny ägare
I starten fannsflera delägare, men från i juni i år ägs fabriken av Sören Thyr och han hoppas att fabriken ska få nytt liv.
- Samtidigt tror jag att vi var för tidigt ute med plastpåsar, marknaden var inte mogen, säger han.
- Ändå är påsvattnet både billigare och miljövänligare än flaskan.
Star Well Aqua, som inte klassats som naturligt mineralvatten, har en viss produktion som går till Riksförbundet Hjärt- och Lungsjuka lokalföreningar tack vare den hälsobringande sammansättning som vattnet har.

Ökad förbrukning
Den sammanlagda investeringen i de båda fabrikerna ligger på uppemot 20 miljoner kronor och det finns kapacitet för att producera runt 60 000 liter vatten varje dygn om borrhålen utnyttjas fullt ut.
Förbrukningen av vatten på flaska har ökat kraftigt de senaste åren.
För tio år sedan drack vi tio liter per person och år, men nu är den siffran 22 liter.

ULF GRANSTRÖM
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se