Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torsdag - lättnad

Elin Öholm skriver om en vecka i livet, sju dagar, sju texter, hon kallar dem en novellsamling och sätter titeln ”Hela jävla veckan”, där vi får följa en helt vanlig tjej i övre tonåren genom hennes tankar. Elin Öholm går sista året på Vasaskolan i Gävle. Att skriva texterna, och få dem publicerade, är hennes avslutande projektarbete. Varsågod, ”Hela jävla veckan” av Elin Öholm.

Skoldagen är slut, och jag sitter på bussen hem. Nu är det bara en dag kvar innan helgen. Det är torsdag och jag är på väg hem från skolan. Jag har överlevt. Det låter kanske något dramatiskt, men det är bara en halv överdrift. Ännu en gång har jag klarat av det, ännu en gång har jag orkat. Jisses, det blir ju bara mer och mer dramatiskt det här. Hursomhelst, det är bara en dag kvar, sedan är det time out. Så som jag har längtat, så som jag har väntat – nu är det nästan inom räckhåll. Snart är det helg.

Jag sitter vid fönstret, med musik i öronen. Och jag dagdrömmer. Försvinner bort. Sådant gör jag när jag slappnar av, vilket jag inte gjort sedan… Ja, någon gång i förra veckan. Kanske var det förra torsdagen? Hur som helst – nu gör jag det igen. Jag drömmer om sommar och sol. Om lov och ledighet. Om en tillvaro utan förpliktelser och krav. Tanken jag hade i måndags slår mig igen – tänk om varje dag kunde vara lördag. Ja, det vore nåt. Verkligen.

Jag kliver av bussen och går långsamt hemåt. Jag har inte bråttom. För en gångs skull, känns det. Hela veckan stressar man runt som en tok, men inte i dag. I dag är det torsdag. Ta det lugnt, andas. Snart är det helg. Man kan nästan ta på det. Om bara ett par timmar är det fredag. En sådan otrolig lättnad.

Jag har ganska mycket att göra i kväll. Jag har en uppsats som ska in i morgon, men den är nästan klar. Nästa vecka har jag två prov, jag antar att jag borde plugga till dem redan nu. För i helgen blir det knappast något skolarbete. I morgon är det ju fest. Som ett firande, för att vi alla, ännu en gång, har tagit oss igenom en veckas grå vardag. Men det är i morgon. För än är det inte riktigt över. Uppsatsen först. Men det ska inte behöva ta hela kvällen. För i kväll tänker jag slappa framför TV:n. Det är faktiskt torsdag, någon måtta får det vara.

Dörren är låst. Det är ingen hemma. Gud så skönt. Lugn och ro alltså. Jag kan ta ner datorn i vardags- rummet och plugga framför TV:n. Det är inte helt fel. Och i dag är det okej. Det gör inget att jag inte är helt fokuserad, för snart är det helg. Ladda-batterierna-helg.

Det är skönt med torsdagar, på ett melankoliskt och desperat sätt. För man vet, att trots att det är mycket att göra en dag som denna, då allt måste bli klart innan helgen, så är det mycket att göra just på grund av att det snart är helg. Det gör det värt det, på något vis. Man gör det för att få allt avklarat, så att man efter skolan på fredagen, kan ha helg fullt ut, utan att behöva tänka mer på läxor och uppgifter innan måndagen.

Det är torsdag. Snart är det helg. En sådan otrolig lättnad.