Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torvald Åkerlöf har gått till bandyhistorien

För en dryg vecka sedan nåddes vi av beskedet att ännu en av våra gamla idrottstjärnor gått ur tiden. Torvald Åkerlöf avled efter en tids sjukdom.

*

Vi minns Torvald som en av de stora i Gästrikebandyn genom tiderna. I mer än 35 år var

han aktiv i sex Gästrikeklubbar. Han blev en permanent tillgång i landslagets försvar. Han spelade tre VM-turneringar och tilldelades den respekterade Kabomspokalen för bästa insats i landslaget. Där var Torvald under åren pådrivande halvback eller brytsäker back, och unik i landslaget även när han spelade i division II.

Torvald var född 1928 i Forsbacka. Där var det självklart, att en grabb skulle bli bandyspelare. Som tonåring flyttade han in till Gävle med förhoppning om bättre jobb och för spel i Södra BK och IFK Gävle.

Från 1948 till mitten av 1970-talet spelade Torvald i olika omgångar för Forsbacka IK, SAIK, IK Huge, Gävle BK och Hamrångefjärdens IK. Einar Ask lockade honom till SAIK, där Torvald fick sitt genombrott i SM-finalen 1950 mot segrande Västerår SK.

Löfte om bättre jobb gjorde att Torvald åter spelade i Forsbacka IK på 1950-talet. Och med Torvald, Ernst Hård och Sigge Parling i laget blev det tidiga 1950-talet Gula Farans storhetstid i svensk bandy.

Bruket och bandyn hade glädje och nytta av varandra. Men bruksandan och klubbkänslan kunde även bli missriktad. Torvald kunde berätta om spott och spe hemma i Forsbacka på grund av sina klubbyten.

1963 värvades Torvald till IK Huge, som satsade stort för att återkomma till eliten. Efter tre vintrar där tog Torvald under sex år stort ansvar i Gävle Bandyklubb i division II med Nynäs IP som bandyarena och med förhoppningar om spel i högsta serien.

På bandyplanen och i föreningen var Torvald en ledargestalt. Fyllda 40 år spelade han med sin rutin en sista säsong hemma i Forsbacka.

Men än var inte bandykarriären slut. Torvald gick genom Svenska Bandyförbundets utbildning för tränare och ledare. Med den kompetensen tog Torvald som spelande tränare under 1970-talet hand om Hamrångefjärdens IK i division III. Där var bandytraditionen på upphällning. Med sin erfarenhet och med sitt goda handlag fick han ortens ungdomar att gå in för bandy. Föreningen repade sig och kom under Torvalds träning att fostra lovande spelare

Vi minns Torvald som både tekniker och taktiker på bandyplanen. Tack vare rutin och erfarenhet tog han ansvar i sitt lag både på och utanför planen, juste men även hård och effektiv i försvarspelet.

I social gemenskap var Torvald rak och ärlig, nära till skämt och humor. Han behöll genom åren ett starkt allmänt intresse för idrott och så länge hälsan tillät var han delaktig i vår förenings idrottshistoriska verksamhet

Torvald sörjs närmast av döttrarna Eva och Ann och sambon Marianne. Vi deltar i deras sorg.

Bo Nordlund

Gästrikeidrottens Historiska Förening