Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träd av stål visar vägen runt

Åtta träd i stål restes i rondellen vid östra infarten till Sandviken i går. Nu fattas bara 17 björkar för att rondellkonsten ska vara komplett. Kostnad för alltihop: Tre miljoner kronor.

Annons

Först sattes en båge i metall med texten SANDVIKEN upp i den nya väldiga rondellen vid östra infarten. Och i går var det som sagt dags för åtta stiliserade träd i stål med färger i kronorna att lyftas på plats.

– Industrin och naturen ställs mot varandra, säger konstnären Åsa Herrgård som tidigare gjort rondellskulpturen ”Landmärke” vid Spängersleden i Gävle och smyckat fyra rondeller i Göteborg.

Snart ska också 17 kopparbjörkar planteras och 17 lökar tryckas ner i jorden för att blomma till våren.

Vid en busshållplats vid rondellen anläggs en pendlarparkering och cykelställ för de som vill åka kollektivt mellan Sandviken och Gävle.

Om två veckor, den 7 november, är det dags att inviga rondellen.

Men den används redan för fullt.

Projektledaren Bertil Paulsson är mycket nöjd med trafikflödet.

– Det har blivit en lättnad för de som kommer från Östanå, Lövbacken och Forsbacka på väg 559. Likaså är den besvärliga vänstersvängen från Mossvägen borta. Den var dessutom väldigt olycksdrabbad.

När Gefle Dagblad skrev om metallbågen vid ett tidigare tillfälle kom flera kommentarer om att den skulle skymma sikten för bilisterna.

Men Bertil Paulsson menar att det inte stämmer.

– Jag vill påstå att sikten inte skyms alls. Rondellen är så stor, 70 meter i diameter, att det inte finns något behov att se de bilar som kör på andra sidan.