Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trådlösa nätverk farligt för eleverna?

I samma fart som eleverna i Sandviken får varsin dator, sätts trådlösa nätverk upp i skolorna. Teknologin omfamnas, men det finns de som höjer varningsflagg. Den starka strålningen eleverna utsätts för kan leda till cancer, minnesproblem och psykisk ohälsa. Det menar journalisten Mona Nilsson som nyligen höll ett föredrag i Järbo.

Det var efter det att Elisabeth Blomgren från Järbo hade läst boken ”Mobiltelefonins hälsorisker” som hon reagerade. Boken som handlar om de många risker som är förenade med bland annat trådlösa nätverk skrämde henne.

– Det är helt vansinnigt, de har trådlösa nätverk på dagis. Jag tänkte att om jag inte gör någonting nu och mina barn blir skadade skulle jag aldrig förlåta mig själv.

Författare till boken ”Mobiltelefonins risker” är Mona Nilsson. Hon är journalist och initiativtagare till föreningen Strålskyddsstiftelsen, som arbetar för att lyfta frågan om risker med mikrovågsstrålning från mobilmaster, mobiltelefoner och trådlösa nätverk. Under tio år har hon granskat aspekterna kring mikrovågsstrålning och skrivit flera böcker i ämnet samt otaliga artiklar.

För en vecka sedan besökte hon Järbo och höll föredrag.

– Jag pratade om de otillräckliga gränsvärdena, trådlösa nätverk och barns känslighet, det är känt att de är mer känsliga för strålning. De absorberar den lättare och kan vara 50 gånger känsligare än en vuxen för cancerogena ämnen.

Hon menar att den information som bland andra Strålsäkerhetsmyndigheten går ut med är felaktig. Hon hänvisar till hundratals forskningsstudier som visar att strålningen ger en förhöjd hälsorisk.

Enligt Mona Nilsson pekar studierna på att strålningen kan orsaka sömnsvårigheter, cancer samt kan skada cellernas DNA. Hon drar paralleller till svenska myndigheters långsamma insikt om faran med bekämpningsmedlen hormoslyr och DDT samt asbest, som totalförbjöds 1982 på grund av den kartlagda kopplingen till cancer.

– Vi kan förvänta oss en folkhälsokatastrof. En i dag vanlig användning av mobilen ökar risken för aggressiv hjärntumör. Barn som använder trådlösa datorer löper ökad risk för sömnsvårigheter, huvudvärk, psykisk ohälsa, försämrat minne och på sikt ökar risken för cancer, säger Mona Nilsson.

Hon hänvisar också till att problemet har belysts i långt mycket större utsträckning i andra länder än i Sverige. Den franska nationalförsamlingen har till exempel sagt ja till en lagändring i den franska skollagen som föreskriver att skolorna i landet ska prioritera fast uppkoppling till internet framför trådlös. Ändringen hänvisar till att ett växande antal experter anser att trådlös teknik medför hälsorisker.

Elisabeth Blomgrens reaktion efter att ha läst boken var att ordna en namninsamling, både i Sandviken och i Gävle, för att få bort de trådlösa nätverken från skolorna.

– Vi har startat en namninsamling, jag är säker på att politikerna är mer rädda om våra barn än om ekonomiska intressen. Jag tror att det finns de som vågar säga stopp. I princip alla skrev under efter föredraget.

Erik Holmqvist är IT-ansvarig i Sandvikens kommun. Han säger att det finns många studier som pekar åt båda håll. De som säger att det är farligt och de som säger att det inte är det. Tills vidare följer man dock myndigheternas råd.

– Vi går efter de rekommendationer som strålsäkerhetsmyndigheten ger ut och där konstateras det att näten man bygger i skolor inte är farliga. På avtalet som elever och föräldrar skriver under när en dator kvitteras ut informerar också kommunen om dessa rekommendationer.