Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädvak hela natten

Engagemanget för att bevara det unika äppelträdet i Gävle växer. I natt stod Pomologiska sällskapet på plats för att prata med ungdomar på väg hem från krogen. Många hade minnen från barndomens magiska träd och vill att det får stå kvar.

I natt sov Denise Fahlander och Daniel Ringström i tältet, så gott det nu gick. Det var full aktivitet under det som har blivit Sveriges mest kända äppelträd. Sylve Rolandsson från Sveriges Pomologiska sällskap vaktade hela natten tillsammans med Bosse Hedlund. De samlade in namnunderskrifter från ungdomar som var på väg hem från krogen. Sylve berättade för dem om trädets unika historia. Men han lyssnade också på ungdomarnas berättelser om sin barndoms magiska träd.

Tidigt på söndagmorgonen är det fortfarande människor som kommer förbi. "Kämpa på!" och "Vad bra att ni gör det här!" är några av ropen från förbipasserande. Flera stannar till för att skriva på listorna. Hittills är det ingen som har varit negativ till protesterna. Som vill se radhus precis på den grönyta där det anrika äppelträdet står.

– Jag har inte räknat än, säger Denise Fahlander. Men vi har fått ihop cirka tio sidor med namnunderskrifter för bevarande av äppelträdet. Jag gissar att det är över tvåhundra hittills.

Hon och Daniel Ringström har varit kvar hela natten och försökte sova i tältet.

– Det blev väldigt kallt mitt i natten, ler hon. Men det var roligt att ligga och lyssna på ungdomarna som kom förbi och pratade med Sylve och Bosse. Det är väldigt många som har bott här omkring och som har lekt i trädet när de var små. De tycker att trädet är viktigt att bevara.

Ingemar Oscarsson är ute på sin morgonpromenad med gåstavarna. Han vill också skriva på listan.

– Jag tycker det vore rent av löjligt att ta bort trädet för några hus, säger han. Protesterna här är jättebra.

Denise Fahlander förklarar att hon inte vill ställa någon till svars. Hon vill bara att vi alla ska ställa oss frågan vilket samhälle vi vill ha. Hon berättar om ett nytt område i i Tyskland där människorna har valt att hålla bilarna en bit bort från husen.

– Vi som bor i Gävle måste tänka till och försöka påverka besluten. Vi måste delta i diskussionerna om var vi vill att det ska byggas nya hus.

Har tomtens ägare kommit förbi när ni har suttit här vid äppelträdet?

– Inte vad jag vet, men jag vill gärna prata med både politikerna och med tomtägaren, säger Denise. Det vore jätteintressant. Jag anar att han inte kände till historien om trädet när han köpte tomten. På den ursprungliga kartan som jag har sett står äppelträdet benämnt som ett buskage. Dessutom har ju flytten av Gävles nya högstadium till Vallbacksskolan tillkommit. Vill folk verkligen bo på den här tomten? Jag vill inte ställa någon i svarsmål. Jag vill bara ha den bästa lösningen för alla.