Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träffpunkt för Gävleseniorer

Det blev snabbt fullt kring kaffeborden när den nya träffpunkten för pensionärer öppnades i Gävle.
– Jag trodde aldrig att så många skulle komma, säger Ingemar Nordh, som varit med i referensgruppen.

Alla som är ”mellan pigg och opigg” är välkomna till Brunnsgatan 59 på Söder, säger projektledaren Margareta Hayden:

– Är man helt pigg så behöver man kanske inte den här träffpunkten. Är man helt opigg orkar man kanske inte. Men är man mellan pigg och opigg hoppas jag att man kommer hit, säger hon.

Omvårdnad Gävle har fått särskilda stimulansmedel för att skapa sociala träffpunkter för personer som är 65 år och äldre. Från början var tanken att man skulle ha ett helt hus fullt av aktiviteter. Nu blir det i stället en liten träffpunkt som ska fungera som utgångspunkt för aktiviteter på andra håll.

– Mina experter i referensklubben trodde inte att alla vill vara på ett ställe. Särskilt män vill hellre hålla på med sina gamla intressen, säger Margareta Hayden.

Ingemar Nordh och Karl-Gunnar Bergström har varit med i arbetet på att skapa träffpunkten sedan i våras.

– Vi råkade halka in i Växthuset som stod nere vid biblioteket och blev haffade där. Jag vet inte hur mycket idéer vi bidragit med, men det viktiga är nog att man lyssnar till dem som kommer hit och frågar vad de vill göra, säger Ingemar Nordh.

– Vi har i alla fall sagt vad vi tycker verkar bra eller inte, säger Karl-Gustaf Bergström.

– Ja, jag kommer nog själv att slinka in här ibland, säger Ingemar Nordh.

Träffpunkten på Brunnsgatan 59 är den första som kommer igång.

I Hedesunda och Hamrånge håller man på att leta lokal.

– I Hedesunda ska vi nog vara i Ängslyckan, men då måste hemtjänsten flytta ut först. I Hamrånge har vi tittat på två lokaler, säger Margareta Hayden.

– Dessutom har intresserade personer dragit igång aktiviteter på andra håll, bland annat på Norrlandet. Det här ska vara som en blomma. Själva träffpunkten är mitten av blomman. Aktiviteterna är som blombladen, de kan vara på andra håll, säger hon.