Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikkaos och kö till däcksfirmor

GÄVLEVäldigt många bilister insåg på måndagsmorgonen att det inte är så dumt med vinterdäck på bilen när det ligger en decimeter snö på marken.

Snöfallet orsakade också några trafikolyckor på måndagsmorgonen och det uppstod långa köer på E4:an mellan Gävle och Hudiksvall.

Till sjukhus
En person fick föras till sjukhus efter en olycka mellan Gustavsbro och Hagaström. På Järbovägen blev en person påkörd strax efter klockan sju på morgonen.
En timmerbil åkte av vägen på 67:an två mil söder om Rörberg och två personbilar körde i diket, en mellan Valbo och Forsbacka och en annan i Trödje.
Radio Uppland rapporterar att tre bilar körde av E4:an norr om Uppsala under natten till måndag och tidig morgon. Inga personer ska ha skadats.

Långa köer
Hos Däckia på Näringen var det kaos redan när personalen kom halv sju. Och säkert även på alla andra däcksfirmor.
- De första timmarna ringde det oupphörligt. Alla ville ha vinterdäcken monterade omedelbart. Nu har det slutat snöa och det är litet lugnare. Men vi har mer än fullt upp, säger kundmottagare Rolf Wickström hos Däckia.

Fulltecknat
De närmaste dagarna har Däckia i stort sett fulltecknat med däcksbyten. Framåt torsdag börjar det finnas litet strötider.
Företaget har däcksförvaring åt ungefär 700 bilar. Många tillhör kommunen och används i omsorgen.
Det är klart att väldigt många av dessa ville ha vinterdäck omedelbart första vinterdagen.
- Vi klarar utan vidare 30-40 bilar per dag men vi kan omöjligtvis hjälpa alla på en gång, säger Wickström.
Och nu lugnar det säkert ner sig när barmarken återvänder. Men förr eller senare ramlar det ner snö igen och då blir det ungefär samma visa.

Skrämskott
Wickström ser det allra första snövädret som ett skrämskott, en liten påminnelse om att det kan vara klokt att byta till vinterdäck när det fortfarande är barmark. Förr än vi anar är det snökaos igen.

OLLE HILDINGSON
ANNA BAGGE