Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikpolis varnar för personalbrist

GävleTrafikövervakningen är en utdöende verksamhet. Det tror trafikpolisen Sören Gunnarsson från Gävle. Han är orolig för att vägarna kommer att bli laglöst land inom de närmaste åren.

- Folk är ögontjänare. Utan tummen i ögat sköter de sig inte. Trafikanterna prioriterar sin egen framkomlighet och tror att de är odödliga, säger Sören Gunnarsson.
En hög medelålder bland trafikpoliserna i kombination med en skriande brist på poliser över hela landet gör att trafikövervakningen prioriteras lägre.
När vakanta tjänster ska tillsättas är det till ordningsavdelningen det i första hand nyrekryteras poliser.

"Ständig ministyrka"
- Trafikavdelningen är illa utsatt eftersom vi inte måste finnas till för akuta ärenden. Det är naturligt att ordningsavdelningen prioriteras. Vi går ständigt på minimistyrkor inom alla avdelningar på grund av polisbristen, säger han.
I dagsläget ligger medelåldern på över 55 år inom trafikavdelningen i Gävle och det finns cirka 15 trafikpoliser i yttre tjänst.
Det kan jämföras med 1974 när Sören Gunnarsson började på trafikavdelningen. På den tiden var det 36 personer som jobbade där.
Trots att bemanningen stadigt har sjunkit säger Sören Gunnarsson att Gävleborgs län har varit gynnat i motsatts till övriga landet när det gäller satsningar på trafikpolisen tack vare chefen Janne Westberg i Hudiksvall.
Men Sören Gunnarsson tror också att inom fem år kommer det inte att finnas många poliser kvar på vägarna.
- Det rimmar otroligt illa med politikernas prat om noll-visionen. Hur ska målet med inga skadade eller döda i trafiken kunna uppnås om man inte satsar på övervakning? Det verkar som om politikerna inte bryr sig om polisbristen, säger Sören Gunnarsson.

Tre poliser i helgtrafiken
Juni ser ut att bli den svartaste trafikmånaden någonsin. Närmare 50 personer har omkommit i trafikolyckor hittills. Och än är inte månaden slut. Bara under midsommarhelgen dog minst fem personer utefter de svenska vägarna. I Gävleområdet fanns det under söndagen tre trafikpoliser ute längs med E4 och riks 80.
- Vi är alldeles för få och skulle ha kunnat vara hur många som helst. När trafiken är tät har vi trots allt en dämpande effekt på trafikanterna. När vi är ute på vägarna och syns lugnar de ner sig lite, säger Sören Gunnarsson.

Elizabeth Forsmark
026-15 96 59
elizabeth.forsmark_gd.se