Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikutskott låter bra – då kanske politikerna kan ta ansvar

Annons

Jag ser att samhällsbyggnadsnämnden ska tillsätta ett trafikutskott. Tanken är att valda politiker ska komma närmare ömtåliga överväganden och ta ett större ansvar för beslut som rör busshållplatser, skyddade gång- och cykelöverfarter och andra typer av trafikregleringar.

Det låter bra för då förväntar jag mig att tillsättandet av utskottet också blir lösningen på det problem som Barbro Sollbe påpekat, nämligen anonyma insändarsvar från förvaltningstjänstemän.

Framöver kommer kritiska inlägg på tidningarnas insändarsidor att bemötas av politiker som förklarar och motiverar sina ställningstaganden.

Att det kan bli ett arbetsmiljöproblem, när enskilda tjänstemän återkommande tvingas försvara delegationsbeslut mot kritik från en upprörd allmänhet, är lätt att förstå. Men på förtroendevalda politiker och förvaltningschefer kan vi ställa krav.

Kanske kan vi rent av förvänta oss svar som inte bara är hänvisningar till fattade beslut, principer och policy utan rent av resonemang och motiv till varför vi har dessa riktlinjer. Jag kanske rent av skulle kunna få ett svar på varför skyddet av gångtrafikanter och fotgängare är mindre viktigt än framkomligheten för bussar och räddningstjänst.

För undvikande av missförstånd vill jag påpeka att jag inte menar att politiker ska sitta och plita på svar till insändarsidorna. Det är ett jobb för tjänstemän. Det jag vill är att politikerna med sina namn ska ta ansvar för de argument som kommunen åberopar.

Per-Anders Karlgren

Politikerna vill återta makten över trafikfrågorna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare