Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träkonservatorn kan fixa din vingliga stol

Annons

Det sämsta man kan laga en trasig, gammal stol med är vanligt vitt trälim. Roland Löfgren ler när han ser att det är precis vad både reporter och fotograf brukar använda när en köksstol börjar bli vinglig. Roland är möbelkonservator och har öppnat sin verkstad för allmänheten.

– Stolen kommer bara att bli vinglig igen, förklarar Roland och låter säker.

– Vitt trälim är för hårt, då limmet blir starkare än själva fogen. Eftersom trä är ett rörligt material kommer det garanterat att bli nya skador på andra ställen. Dessutom är det jättesvårt att avlägsna limmet om man skulle behöva det längre fram.

Det hela låter logiskt och vi vill genast få tips på vad vi ska limma med i stället. Det finns ett flertal animaliska limmer som alternativ, bland annat ett hudlim som måste värmas i vattenbad. Problemet med detta lim är att det blir till gelé ganska snabbt, därför rekommenderar Roland ett fisklim för hemmafixare. Det är ett starkt lim med mycket mjukhet och lång öppentid (som betyder torktid). Fisklimmet finns att köpa av speciella grossister.

– Detta lim är särskilt bra till just stolar. Eftersom det brukar vara lite klurigt att få ihop alla delar kan man behöva lite tid på sig innan limmet stelnar.

Ett annat tips är att vända sig till Roland. Han jobbar på Länsmuseet och sedan i höstas erbjuder han sina tjänster till allmänheten. Han ger tips och goda råd om vad man kan klara av att göra själv. Men han tar även emot konservering och renoveringsuppdrag.

Mitt i verkstaden står en rokokobyrå från 1700-talet som har börjat tappa bitar av fanéren. Byrån kommer från en privatperson som har ärvt den av en släkting. Den är signerad av Christopher Titsze, en stockholmssnickare som ett tag jobbade åt gävlesnickaren Lars Nordin.

– Här är min uppgift att fästa det som är löst och komplettera det som fallit bort. Det bästa är när originalbitarna av fanéren finns kvar. Det blir alltid bättre att laga med material som har samma ålder och ursprung.

Om det ramlar bitar från en gammal möbel hemma ska man alltså tänka på att spara dem. Intresset för antika möbler har ökat på senare år. Både Antikrundan på TV, inredningsboomen och den senaste miljötrenden har bidragit till detta.

Rolands verkstad ligger i en av flyglarna på Länsmuseet och det bästa är att avtala en tid innan man kommer med sin möbel. Roland gör en skadedokumentation samt ett åtgärdsförslag. Han gör också en prioriteringslista om man bara vill göra det viktigaste först, ett kostnadsförslag får man också. Servicen är unik, Roland är den ende trä- och möbelkonservatorn norr om Stockholm och i övriga Sverige finns det mellan fem och tio till.

– Men behovet är enormt, säger Roland. Det är många som ringer hela tiden. Roligast är möbler från 1800-talet och äldre. De är ofta skickligt gjorda och har saker att berätta. Innan det fanns maskiner blev möblerna tillverkade för hand och då utnyttjade man maximalt vad träets dimensioner tillät. När maskinerna kom fick möblerna nya expansiva former. Nyrokokon är ett exempel på det.

För Roland är det kärleken till hantverket och materialet som är det viktigaste. Han växte upp med en pappa som var möbelsnickare och har tillverkat och restaurerat möbler så länge han kan minnas. När han ville läsa vidare till möbelkonservator upptäckte han att det inte fanns någon sådan utbildning, då kompletterade han med kulturvård och konstvetenskap. Så sent som år 2000 startade Carl Malmstens skola en helt ny utbildning för möbelkonservatorer och Roland sökte direkt.

I verkstaden står det fler sköna pjäser som väntar på att få nytt liv. En empirespegel med vackert mönster har förlorat mycket färg. Den är tillverkad i Gävle under tidigt 1800-tal av någon som hette Muhr.

– Spegeln är fin som den är så länge inget hänger löst, tycker Roland. Det är skillnad på slitage och patina och patina kan vara riktigt vackert.

En lådspegel med fanér i valnöt har tyvärr fått många sprickor. Det beror på att det massiva blindträet under ytan rör sig olika och går inte att göra så mycket åt. Om sprickorna blir väldigt stora kan man fylla ut dem med pigmenterat vax. En gammal stol mitt på golvet har blivit vinglig och känns osäker att sätta sig på. Ett problem som de flesta känner igen. Ett vanligt sätt att laga stolar är att skruva vinkeljärn i sargerna under sitsen. En metod ungefär lika dålig som att limma med vitt trälim.

– Vingliga stolar är den absolut vanligaste skadan, säger Roland. Den sker när tappen av trä som går in i stolsbenet krymper. Om man sätter dit vinkeljärn och gör nya skruvhål rakt in i tappen mininmeras den och det blir ännu värre. Man måste ta isär en dålig stol och bygga på tappen eller göra en ny. Då blir stolen intakt igen.

Klimatet är det viktigaste om man vill vårda sina möbler. Varken fuktiga uthus eller täta, moderna hem med torr luft är bra.

– Då kan en luftfuktare hjälpa. Det finns små terrakottakärl som man kan fylla med vatten och hänga på elementen. Det blir bättre luft inne på en gång.

Direkt solljus kan också ge skador. Ett ultimat förhållande är mellan 18 och 20 grader med en relativ luftfuktighet på 50 procent.

Roland har ingen tidsgränds för hur gammal en möbel bör vara för att han ska ta sig an den.

– Moderna material som spånskiva, masonit och mdf är svåra och kostsamma att laga. Men ända fram till 50-talet gjorde man möbler av riktigt trä. Då är det alltid värt att bevara.