Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traktorentusiaster på Rörberg

GÄVLEVeterantraktorer, flygplats och solsken.

En otroligt lyckad kombination, visade det sig.
Valbo veterantraktorklubbs årliga träff lockade 1 500 personer ut till Gestrike airport i går.
-Det här är otroligt bra. Hemskt mycket folk och fint väder och allt funkar perfekt, hinner klubbens ordförande Mikael Linander konstatera där han flänger fram mellan traktorerna.
Det är veterantraktor-pulling på gång.
Traktorpulling är en sport som går ut på att vråltrimmade effektmonster till traktorer släpar en vikt så långt de orkar längs en bana. Men i veteranversionen är det inga mullrande turbomotorer som står på startlinjen och laddar. Här handlar det om gamla trotjänare från efterkrigstiden med modiga 30-40 hästkrafter. Och mer uppvisning än tävling.
Entusiasterna kommer från när och fjärran för att visa upp sina traktorer och träffa likasinnade.
-Det var meningen att det skulle komma en från Lund i Skåne. Han skulle åka hit på traktorn. Men han har inte kommit fram än, säger Mikael Linander.
Förutom traktorpulling kan de många besökarna även titta på en gammal stenkross och världens kanske allra äldsta baklastare. En sorts hjullastare med lyftaggregatet monterat över de drivande hjulen i stället för tvärtom.
Den byggdes av bröderna Wigren i Järbo 1946, och stod bortglömd i ett buskage när nuvarande ägaren John Svensson tog hand om den och började renoveringen av rariteten.
-Det enda jag saknar nu är skopan. Jag vill ha kontakt med folk i Järbo som har kort på den när den var i drift, så att jag kan få se hur den såg ut, säger John Svensson.
MAGNUS LUNDQUIST