Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traktorer – rena familjenöjet

Går det att bli fascinerad av traktorer? – Jag älskar ljudet, säger Lina Hedin, som tillsammans med maken Anders ordnade veterantraktordag i går, för andra året i rad på Källviks gård.

Förra året rullade över 20 gamla traktorer in på gården och över 500 besökare kom för att granska dem. På gården finns ett traktormuseum och ur gömmorna hade Lina och Anders Hedin plockat fram två traktorer till paraden.

– Ofta kommer morfar eller farfar med sina barnbarn. Traktorerna väcker minnen och det kommer fram historier som inte skulle ha kommit fram annars, säger Lina Hedin.

– Det skapar gemenskap och historia som lever vidare.

I går började de första veteranerna att dyka upp vid tiotiden. Kent Flood från Forsbacka hade med sig sin Fordson från 1951, en godbit som var en skrothög när han köpte in den. Efter sju–åtta år av renovering är den fortfarande svårstartad, men en pärla för traktorentusiaster.

Roland Östlund från Överhärde kom med två traktorer, bland dem en Case från 1938. Håkan Åsblom från Storvik valde att åka till Hille med sin mjölkbil från 1935.

Under dagen fick alla visa upp sina traktorer i parad, sedan blev det höslåtter där alla som ville fick delta. En tävling mellan traktorerna avgjordes innan dagen avslutades med ännu en traktorparad.

Besökare med måttligt intresse för traktorer kunde i stället handla i gårdsbutiken eller bara sitta och fika i solskenet.