Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trampa tre mil - det var ingen barnlek

Ett vad fick Robert Söderström att cykla tre mil på en barn­cykel.

Den turen ska nu ta ­ honom till Sri Lanka.

Kompisen Johan Fagerlund hade cyklat ut till honom i Hamrångefjärden på valborg och då slog de vad om en Srilankabiljett. Om Robert Söderström kunde cykla in till Gävle på systersonens lilla cykel var biljetten hans.

På lördagen, en av sommarens varmaste dagar, gjorde han slag i saken.

– Jag måste få det gjort.

Åtta timmar och en öm kropp krävdes. Han gav sig av tjugo i tolv med mamma Margaretha och Johan Fagerlund i följebil och kom fram till Gävle station efter tre mil och 400 meter klockan kvart i nio på kvällen.

– Det värsta var Björke, där det är grusväg.

Redan efter fyra kilometer small ett av däcken, men efter en tur till Gävle i bil för att köpa ett nytt kunde han fortsätta resten av vägen utan incidenter. Väl framme väntade välförtjänt firande. Också den unga cykelägaren blev glad.

– Han blev jättelycklig över att cykeln åkt ända in till stan, säger Margaretha Söderström.

Robert Söderström och Johan Fagerlund har pratat i snart femton år om att åka till Sri Lanka, sedan Johan Fagerlund var där och besökte barnhemmet han bodde på som liten. Men alltid har något kommit emellan, pengar eller semester har saknats. Nu ska resan alltså bli av.

– Men jag vet inte när, säger Robert Söderström.

Runt tiotusen kronor kostar biljetten. Johans mamma är engagerad för fadderbarn och har kontakt med barnhem så de ska samla in leksaker att ta med.