Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träna tillsammans med barnen

Borta är tiden när gym­anläggningarna mest befolkades av vuxna. De senaste åren har gymmen blivit mötesplatser för hela familjer, där föräldrar och barn tränar tillsammans. Även i löpspåren syns unga springa ihop med äldre.

Du har troligen sett dem när de passerar dig på trottoarer eller skogsstigar. Mammor och pappor som löptränar med sina barn. Om du går på gym har du säkert också lagt märke till att anläggningarna inte längre bara är för dem som fyllt 18 år.

På Friskis och svettis, med över 100 träningscenter runt om i Sverige, kan man sedan några år tillbaka träna ihop med barn över 13 år på samtliga motionspass, och det går bra att ta med dem in på gymgolvet också. Tidigare var gränsen 16 år. Friskis och svettis har även, precis som många andra gymkedjor, lanserat olika sorters klasser riktade för de mindre barnen. På vissa, så kallade familjepass, kan även föräldrarna vara med.

Nina Forsberg, som arbetar med träningsutveckling och särskilt med barn- och ungdomsverksamheten, har sett att intresset för att låta barn och unga röra på sig har vuxit markant.

– Vi har haft familjejympa här på Friskis och svettis sedan 1985, men det är de senaste fem åren som passet verkligen har blivit populärt.

En anledning till det ökade intresset tror hon är de många alarmerande hälsorapporterna som kommit om att övervikt blivit vanligare bland barn. En annan är att allmänheten i större utsträckning tagit del av den forskning som visar fördelarna med att röra på sig.

– När man som förälder får höra att fysisk aktivitet ökar koncentrations- och inlärningsförmågan, är det klart att man vill att ens barn ska röra på sig, säger hon.

Tidigare fanns det också en föreställning om att det var skadligt för barn och unga att träna. Man var orolig för att framför allt styrketräning skulle skada tillväxten. Men forskning visar att så inte är fallet, vilket gör att anläggningarna har sänkt åldersgränserna och fler barn och ungdomar hittar till gymmen.

Även Sats, en av landets största träningskedjor, riktar in sig på hela familjen. Till exempel får barn sedan fyra år tillbaka gå på ett urval klasser och träna med föräldrar på gymmet redan från elva års ålder. Produktkoordinator Jenny Bellander tror att trenden beror på att vår tid är så knapp numera. Att träna tillsammans samtidigt som man umgås och har kul, det är tidseffektivt.

– Vissa föredrar att gå på samma klass eller att styrketräna ihop. Andra sätter sitt barn på ett barnpass och går själva och ställer sig på löpbandet.

Anette Nilsson är en av de många motionärer som tränar med sina barn. Sin äldsta son som är 14 år, brukar hon gymträna med. Den yngre sonen, som är tio år, brukar hon springa med på helgerna.

– Vi är en familj som älskar att röra på oss. Mina söner spelar mycket fotboll och innebandy och de gillar att hänga med mig när jag tränar. Det är ett väldigt trevligt sätt att umgås på. Vi får motion samtidigt som vi får tid att prata. Vi pratar om hur det är i skolan, med kompisarna, vi diskuterar byggnader som vi passerar på löprundan–- ja, det kan handla om allt mellan himmel och jord, säger hon.

Minna Tunberger/TT Spektra

minna.tunberger@ttspektra.se