Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränar för att orka vara arbetslösa

Att träna för att orka vara arbetslös och för att i nästa steg orka ta sig vidare till jobb eller utbildning – det är kärnan i ett EU-finansierat projekt som pågår i västra Gästrikland.

– Jag mår mycket bättre än för fem månader sedan, säger Akbary Lal Mohammed, 62.

Akbary Lal Mohammed har varit i Sverige i fyra år. I gamla hemlandet Afghanistan undervisade han i historia på universitetet. Men i ett land där historien skrivs av de som för tillfället sitter vid makten är det inte lätt att vara historielärare. Talibanernas maktövertagande på 1990-talet drev honom till Uzbekistan och därifrån gick flykten så småningom vidare till Sverige.

Han säger att han högaktar Sverige och nämner demokratin och de vänliga människorna som exempel på företeelser han gillar i det nya hemlandet. Samtidigt konstaterar han att han trots hög utbildning och kunskaper i fyra språk har mycket svårt att få jobb.

– Jag skulle gärna jobba som lärare i modersmålsspråk. Jag kan också hjälpa företag med kontakter i Ryssland. Jag pratar ryska, säger han.

Sedan fem månader medverkar han i projektet Arbetslust. Fyra gånger i veckan går ett 100-tal långtidsarbetslösa i Sandviken till Sandvikens IF:s lokaler på Jernvallen för att träna. Träningen ska i kombination med olika studieinsatser ge deltagarna en stabilare grund att stå på.

– Det ska vara ett steg på vägen mot jobb eller utbildning. Att vara arbetslös kan tära hårt på individen, säger Mia Eriksson, som är projektledare för Arbetslust i Sandviken.

Akbary Lal Mohammed säger att han tidigare hade problem med en axel och med ländryggen men att han efter fem månaders regelbunden träning känner sig betydligt bättre.

– Och är hälsan bra så tänker man bra, säger han.

Sabah Markus Bedawid, 56, är fotograf och har drivit en fotostudio i Bagdad, Irak. Han säger att han inte vill något hellre än att jobba, helst som fotograf. Men trots att han varit i Sverige i sju år har det bara blivit praktik och ströuppdrag. Träningsprojektet tycker han är ett bra initiativ.

– Det är jättebra! Men nu är det jobbigt eftersom jag slutat röka för tio dagar sedan. Jag bara äter i stället, säger han och skrattar.

Akbary Lal Mohammed pekar också på träningens positiva bieffekter.

– Man behöver inte bara sitta hemma hela tiden. Här kan man träffa andra invandrare som man pratar svenska med, säger han.

Cirka 75 procent av deltagarna i projektet är födda utomlands.

– Många har trauman med sig, andra har familjen kvar i hemlandet. Det här kan hjälpa dem att hantera sådana saker bättre också. Vi har flera som har kunnat dra ner eller sluta helt med sin medicinering mot depression, säger Mia Eriksson.

Det är Sandvikens IF som kontrakterats till att leda träningen och huvudtränaren Tony Andersson är imponerad av den motivation som deltagarna visar upp. Han ser också klara fördelar för de egna spelarna i herrfotbollslaget, som hjälper till som instruktörer.

– Spelarna är vana att bli ledda men här får de leda själva i stället och det är otroligt positivt. Man har börjat prata om det här i fotbolls-Sverige och flera klubbar har hört av sig till oss för att få reda på hur vi arbetar, säger han.