Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trångt i gympasalen

SANDVIKEN
27 trupper med sammanlagt över 400 gymnaster från tio föreningar tävlade i går i Gästriketruppen i Bessemergymnasiets gymnastiksal i Sandviken.

Ett kraftigt deltagarrekord och Lasse Lundberg från Sandvikens Gymnastikavdelning var glad, men samtidigt bekymrad.
Gymnastiksalen var helt enkelt för liten och det blev svårt för truppernas gymnaster att kunna värma upp och förbereda sina pass.
- Vi skulle ha behövt Jernvallen, men den var bokad sedan tidigare, framhöll han.

Fler trupper
I år lockade tävlingen flera trupper utanför regionen med deltagande från både Uppsala och Västmanland.
Gästriketruppen avgörs i sju olika klasser, indelade i ålder och kunskapsnivå. På golvet fanns allt från nybörjare i åldern åtta-nio år och till elitgymnaster i SM-klass.
Tävlingen avgjordes i tre grenar, matta, trampett och fristående.
Även om varje gymnast bedöms individuellt vid tävlingen så går poängen till truppen. Sedan räknas poängen samman och segrarna i de olika klasserna koras.

Uppsving
Truppgymnastiken har fått ett otroligt uppsving på senare år, inte minst i Gävle och Sandviken, som båda har trupper som tävlar i SM.
Gymnastik är också en billig idrott, men för föreningarna håller det alltmer på att bli en materialsport som kräver dyra specialredskap och särskilda golvmaterial för att gymnasterna ska kunna träna och tävla i de högsta klasserna.
Sandvikens Gymnastikavdelning som har drygt 60 år på nacken är Sandvikens största ungdomsförening med 750 ungdomar i aktiviteter. Men antalet trupper med killar är lågt i distriktet.
Orsaken är inte bristande intresse utan Lasse Lundberg, som själv tränar Sandvikens SM-trupper, framhåller att det är bristen på ledare som ligger bakom killarnas frånvaro.
ULF GRANSTRÖM