Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träning för seniorer ska förebygga fall

Höga trösklar, kablar som är dragna över golvet och ett hem med för mycket möbler kan vara dödsfällor för äldre. På äldreboendet Åsgården i Järbo anordnades på måndagen en temadag om träning för att förebygga fall i samband med kampanjen "Bättre balans".

– Träning är väldigt viktigt för att förebygga fallolyckor, särskilt balansträning och benstyrka, säger fysioterapeuten Gunilla Häll som ledde balansövningar för deltagarna under måndagen.

– Det många som är väldigt rädda att ramla och som tror att sämre rörlighet hör till åldern. Men med träning kan man bibehålla mycket av rörligheten och minska risken att skada sig, säger hon. Sedan handlar det förstås också om att eliminera riskfaktorer i hemmet, att ha bra belysning och så vidare.

Anita Östling går regelbundet på gymnastik och har kommit till Åsgården för att lära sig några övningar.

– Jag fick höra talas om det här via gympan, vi är över 40 stycken som går varje vecka. Jag har en fotledsfraktur och är lite dålig att gå, så jag tänkte att det skulle vara bra.

Åsgården är det enda äldreboendet i Sandviken där det regelbundet arrangeras gympa för de boende. Eftersom de flesta är rullstolsburna är det "sittgympa". Elna Andersson bor på äldreboende och har kommit för gympans skull.

– Jag brukar se fram emot träningen. Det är skönt, man får hålla kroppen i form. Jag brukar gå ut och gå själv också. …

Måndagens temadag är den första av tre som arrangeras under veckan i Sandviken. På tisdagen har äldreboendet Lillvik öppet för deltagare mellan 09.30-12.00 och Dalbacken i centrala Sandviken håller en heldag på temat på torsdag med start 11.30. Deltagarna erbjuds att prova på balansövningar, gå tipspromenad med prisutdelning och lyssna på föreläsningar. Fysioterapeut och arbetsterapeut kommer också att finnas på plats.