Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transvestiternas möte i Gävle sticker ut

GäVLE På lördag håller den landsomspännande transvestitföreningen Full Personal Expression Sweden, FPES, för första gången årsmöte i Gävle. Ordföranden Nadja Karlsson hoppas att de ungefär 30-40 medlemmarna som kommer väcker lagom mycket uppmärksamhet.

Vad händer på lördag?
- Det blir möte och en forskare föresläser om transbegreppet. Att vi åker till olika städer är en medveten strategi. Det sätter en viss prägel på kvällen när vi dyker upp ute, vi sticker ut som grupp och det är viktigt för oss att synas och visa att vi finns.

Hur brukar ni bli bemötta?
- När folk är fulla vågar fler komma fram och fråga, annars tittar folk mest blygt. Många av oss är lite exhibitionister. Många tycker om att folk kommer fram, om de är positiva.

Vad är en transvestit?
- I uppslagsverk står det att man blir upphetsad av att bära kvinnokläder. Men då skulle jag gå och vara pilsk halva mitt liv. Man är en kvinna eller man som upplever att man är född i ett kön, men tillhör socialt och kulturellt det andra könet.
- Till skillnad mot transsexuella vill vi inte byta kön utan nöjer oss med att byta kläder.

Vanligaste fördomarna mot transvestiter?
- Att vi är homosexuella, för vi är ett ursnitt ur samhället. Det finns bögar, bisexuella, strejta. Många är gifta med kvinnor. Att vi skulle vara fjolliga är överdrivet. Det är nästan tvärt om. Många har valt yrken som officer, för att förtrycka sin kvinnliga sida och blivit jättemacho och manliga.

Hur har attityden förändrats till transvestism?
- I den nya diskrimineringslagen kommer vi definieras som en grupp man inte får diskriminera officiellt. Men transvetism är sjukdomsklassat av socialstyrelsen fortfarande.

Vad är föreningen till för?
- Den bildades 1966 efter amerikanskt föredöme. Först var det en hemlig herrklubb mest för gifta män. Det var lite borgerligt, man träffades i smyg i lägenheter i Stockholm. I dag handlar det mycket om att vi träffas och känner oss skyddade som gruppen. När vi träffas normaliseras vår tillvaro.

Hur många medlemmar har ni i Gävle?
- Några medlemmar är det i alla fall och nu får vi visa upp oss i deras hemstad.