Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trävilla får byggvårdnadspris

En omsorgsfull renovering av en trävilla från 1916 belönades i går med kommunens byggvårdnadspris.
När ägarna Elsa Röing och Hans-Erik Hansson köpte huset 2003 var det obeboeligt.

Det är byggnads- och miljönämnden som valt att prisa husägarna eftersom renoveringen tagit hänsyn till byggnadens ursprungliga utseende. Att Elsa Röing och Hans-Erik Hansson gjort det mesta av arbetet själva ger dem en extra fjäder i hatten.

– Vi blev stolta, hedrade och glada när vi fick veta att vi vunnit. Det här priset blir också en puff i rätt riktning eftersom arbetet ska fortsätta, säger Hans-Erik Hansson.

När paret köpte huset 2003, som ligger i södra Villastaden, var det förfallet och gick inte att bo i. Sex år senare har de klarat av drygt hälften av den planerade rusten och fixat till trädgården.

– Fasaden utvändigt är kvar plus två rum på övervåningen, säger Elsa Röing som berättar att barnen framför allt gillar den nya lekstugan som är en minikopia av huset.

2008 års nybyggnadspris går till Gavlegårdarna och Arkitektgruppen för stadsdelsförnyelsen av Öster.

”Ett värdefullt bidrag till att göra Gävle till en attraktiv stad”, löd delar av motiveringen.

Vd Jan Hugg konstaterar att arbetet, som påbörjades 2001 har varit en lång resa.

– Men det måste få ta tid om de som bor i området ska få medverka. Jag minns att vi började med ett vitt papper som jag höll upp för hyresgästerna, säger han.

Ytterligare åtta personer (se faktaruta) fick ta emot miljöpris eller miljöstipendium av bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren.

– Tidigare har vi haft svårt att hitta kandidater, men så har det inte varit i år. Det märks att miljömedvetandet har blivit starkare bland allmänheten, säger hon.