Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre år senare – nu kan Pentti fiska igen

/
  • Det finns många småsjöar med inplanterad fisk i närheten men här i Dalälven är det vildlax som gäller.
  • Himmelriket vid Dalälven. Här kan Pentti Juntunen äntligen börja fiska igen och komma ända ut i vattnet med rullstolen. – Och det finns plats för fler här, säger han.
  • – De som sitter hemma ska göra något. Det är bara ut och se sig omkring och få tänka på något annat, är Pentti Juntunens råd
  • Vildlax.
  • Ur svettremmen i kepsen kommer den här: den egentillverkade glödhäcken med röd huggpunkt. Det var den som lockade laxen.
  • Här trivs han allra bäst. Nu är Pentti Juntunen på plats med sitt spö vid Fasta i Älvekarleby igen trots att han numer måste sitta i rullstol. En ny väg och en liten platå i vattnet har gjort det möjligt.
  • – Nu har man börjat räkna igen, säger Pentti Juntunen efter att ha fått sin första lax efter ett långt uppehåll.
  • Första fångsten på många år. En lax på 6,1 kilo.

Nyss drog Pentti Juntunen upp en sexkiloslax vid Fasta i Dalälven.
– De som fiskat här i 50 år säger att det är första laxen tagen från en rullstol, säger han och låter stolt.
För här handlar det om så mycket mer än att få napp. För tre år sedan trodde inte läkarna att Pentti Juntunen skulle överleva och vägen tillbaka har varit lång. Först i våras orkade han ta upp sin favorithobby, fisket, igen.
– Som jag har saknat det, säger han.

Annons

Förutom en riktig stor portion finsk sisu för att komma tillbaka till livet krävdes också praktiska möjligheter för att kunna börja fiska igen. Den nya bilvägen till älven nedanför fiskekontoret i Älvkarleby och den lilla viken som fyllts ut så det går att köra ut med rullstol i vattnet gav förutsättningarna.

För fiskat har Pentti Juntunen alltid gjort. Redan som barn hemma i Finland tillsammans med fadern och när han som artonåring påskhelgen 1976 kom till Skutskär för att börja jobba på sågen var det självklart att fortsätta.

– Det här är den riktiga avkopplingen efter en sån grej som jag åkte på.

– Fiske är mitt stora intresse. Att få uppleva det här igen är en bonus, säger han och ser ut över älven där det är ovanligt rikligt med lax i år.

Och berättar i samma andetag om glädjen i att träffa andra och få prata fiske.

– Vi har nästan blivit som en familj och alla är hjälpsamma med varandra. Det är fin sammanhållning. Nyss var det en liten späd tjej som fick en lax på 17,9 kilo bara en bit bort.

Det var för tre år sedan, Pentti Juntunen som jobbade som lastbilschaufför och är diabetiker hade fått ett litet sår på lilltån som börjat bli infekterat. Han åkte in till sjukhuset i Gävle och blev inlagd - sen minns han inget mer förrän han vaknade upp i Uppsala två månader senare. Då var ena benet amputerat vid höften, det andra nedanför knäet.

– Såret såg inte besvärligt ut men jag blev sämre och låg nedsövd i två månader. Ingen trodde jag skulle komma ut levande, inte ens läkarna.

När han kom till sjukhuset vägde han 95 kilo, 48 när han skrevs ut. Så följde en lång tid av rehabilitering, från början orkade han varken lyfta huvudet eller armarna.

– Och här sitter jag nu och är ganska stark. I Finland kallar vi det för sisu och det är väl det som driver en framåt. Man ska vara lite enveten.

Fiskeplatsen, 300 meter nedströms från fallen, stod färdig i höstas och när vi parkerar bilen ser vi Pentti spinnfiska där ute i vattnet i rullstolen.

– Jag har inte kommit till innan. Och sen har jag inte orkat förrän nu i maj. När jag rullade ner här första gången med rullstolen var det fullt med folk på andra sidan som fiskade och applåderade. De hade väntat på mig. Fantastiskt.

– Det är svårt att beskriva vad jag kände då.

Älven flyter mäktig fram, det är vackert här. På "gubbhyllan" på andra sidan står ett helt gäng och fiskar och både här och där har andra tagit plats. Sommarvädret är på topp och fisken vakar, är uppe och slår. Här är ett av Sveriges bästa fiskevatten.

I den lilla viken som fyllts ut med grova stenar, körts med vält till en platå och har en kant längst ut i vattnet kan Pentti köra ut med rullstolen bara det inte är för mycket vatten (500 kubik) och det går att se via datorn.

Efter hjälp med att komma i och ur bilen klarar han sig själv. Är ingen annan där ringer han fiskekonsulenterna som kommer och hjälper till. Och här verkar alla känna alla.

– Grattis storfiskarn! Jag tappade tre uppe vi spetsen i dag. Nu ska jag gå och knyta på lite grejer. Det är fisk här hela tiden, säger en man från Sandviken som kommer förbi.

Och Pentti är inte sen med svaret.

– Kanske kan du spara en till jul och grava. Jag menar så länge du inte tagit upp den än så håller den sig färsk i älven.

Mer än 20 laxar kan dras upp på en dag här, över 850 var det för en månad sedan, nu är man uppe i nästan 1 400 och det är nytt rekord. Alla ska vägas och registreras vid fiskekontoret och resultatet visas i en pärm. Medelvikten brukar ligga på 8,5 kilo men är nu uppe i 9,5 det här toppåret. Fem på över 20 kilo har fångats under säsongen.

– Man får nästan köpa en ny frys för såna bitar.

Pentti Juntunen själv kommer tre gånger i veckan hit till Fasta mellan pumpgropen och kanalen. Och han är nöjd med sin lax på 6,1 kilo.

– Det här är det bästa, att vara här i lugnet och ett sätt att koppla av. Men det är svårt att beskriva vad jag känner. Jag sitter här och tänker på fiske, går in i det, och det är bra mental träning. Man blir av med mycket dålig energi.