Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre års fängelse för Gävlebor

Trots flera polisanmälningar kunde två män från Gävle och ytterligare en man lura företagare på över tre miljoner kronor. Männen, som nu dömts till tre års fängelse, hade samarbete med flera kända finansbolag.

– Det är totalt värdelöst att de kan ha affärer med sådana här fifflare, säger en av företagarna som blev lurad.

Annons

De tre männen var ute på turné i Gästrikland, Dalarna och Norduppland under ett helt år, med start i Gästrikland under 2009. De presenterade sig som representanter för Telia och erbjöd lönsamma telefonlösningar till företag.

De som skrev på band sig för månatliga inbetalningar under flera år och skulle få telefonlösningen levererad några veckor efter besöket. En företagare i Hofors skrev på ett avtal som visade sig kosta företaget 170 000 kronor. Det enda han fick var en analog telefon, värd kanske 800 kronor.

Avtalet han skrev på överlät de tre männen på Nordea Finans, och under bedrägeriturnén anlitade männen fyra-fem olika etablerade finansbolag. När finansbolagen övertog avtalen och indrivningen av pengar från företagen kunde de tre männen kvittera ut miljonbelopp.

Hoforsföretagaren kontaktade Nordea Finans när han insåg att han blivit lurad, men mötte inget gehör hos finansbolaget.

– De hotade mig och sa att det skulle gå till åtal om jag inte betalade, säger företagaren, som senare lyckades förhandla ner skulden till hälften.

Han är fortfarande besviken på finansbolagets agerande och lika besviken på polisens insats.

Han polisanmälde bedrägeriet, men ärendet skrevs snabbt av. När bedrägerierna fortsatte i Gästrikland och Dalarna gjordes nya polisanmälningar. Platschefen på Ockelbo Plastprodukter fick besök av bedragarna men insåg vad som var på gång och gav polisen viktiga uppgifter om personerna. Men polisen konstaterade bara att andra ärenden hade högre prioritet.

Först när de tre männen började härja i Norduppland tog sig polisen an ärendet. I juni förra året greps de tre männen. I höstas dömdes de i tingsrätten och i går kom hovrättens dom. De tre männen döms alla till tre års fängelse och ska solidariskt betala över en miljon kronor i skadestånd till företag. Nordea Finans tillerkänns också skadestånd på drygt 348 000 kronor.

Så långt har de drabbade företagen fått någon form av rättvisa, men i Dalarna är organisationen Företagarna intresserade av att reda ut finansbolagens roll. Förutom Nordea Finans hade de tre männen samarbete med bland andra SG Finans, Wasa Kredit och De Lagelanden.

– Jag tycker fortfarande att deras agerande är märkligt, säger Lisbeth Hedin Sahlin, vice regionchef för Företagarna.

– Någonstans tycker jag att det är en ansvarsfråga. Vi måste trycka på att de ska göra affärer med seriösa företag.

GD har försökt att få en kommentar från Nordea Finans utan att lyckas.