Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre av fyra sjukintyg får bakläxa

Tre av fyra sjukintyg underkänns av försäkringskassan och skickas tillbaka för kompletteringar.

Men myndigheten försvarar upplägget.

– Regeringens arbetslinje styr hela försäkringen nu. Vi måste vara säkra på att fatta rätt beslut, säger områdeschefen Eva Alner Liljedahl i Gävle.

Under 2008 infördes de nya sjukintygen där läkaren mer konkret måste motivera för försäkringskassan hur sjukdomen begränsar patientens arbetsförmåga.

– Det räcker inte med att vara sjuk, du kan ha förmåga kvar. En cancerdiagnos är ingen garanti för att sjukförsäkringen ska falla ut. Det är konsekvenserna av sjukdomen som vi tittar på och dem kan vi inte gissa oss till, säger Eva Alner Liljedahl.

Men Gästrike-Hälsinge läkarförening är kritisk och menar att intygen är krångliga och tidskrävande.

– Ofta är det rena självklarheter som ska fyllas i. Vi kan få tillbaka intygen för att vi inte fyllt i punkt 5 som går att utläsa av punkt 1–4, säger ordföranden Per Kronmann och fortsätter:

– Försäkringskassan hänvisar bara till reglerna, men jag är inte säker på att de tolkar reglerna helt rätt. När en person är allvarligt sjuk måste det vara möjligt att visa mer förståelse.

Enhetschefen Ingbritt Bergkvist på försäkringskassan i Gävle berättar att handläggarna förr drog fler egna slutsatser utifrån intygen och ringde upp läkarna om något var oklart.

– Men nu har vi stränga direktiv uppifrån om att se till att intygen är kompletta.

Eva Alner Liljedahl menar att kompletteringarna är nödvändiga för rättssäkerheten. Om en patient överklagar ett avslag ska det gå att se vilket beslutsunderlag försäkringskassan lutat sig mot.

Men ska en cancersjuk verkligen behöva sätta sig in i den här byråkratin?

– Det är absolut inte för att kränka folk som vi begär kompletteringar, men jag förstår att det skapar oro. Vi litar självklart på vad läkaren skriver, men måste ha tillräckligt med underlag för att göra en egen bedömning eftersom rätten till sjukpenning är ett myndighetsbeslut, säger hon.

Hur tycker du att systemet fungerar med tanke på att tre av fyra intyg skickas tillbaka?

– Just nu tycker jag att det här är det mest optimala systemet med tanke på de enorma utslagningar vi sett på arbetsmarknaden med bidragsberoende och utanförskap som följd. Men det är viktigt att läkarna får en bättre kunskap om hur försäkringen fungerar. Vi har erbjudit oss att komma ut och informera, säger Eva Alner Liljedahl.