Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre filmtips under Tryckfrihetsfestivalen Xpress

En rad intressanta filmer visas under Tryckfrihetsfestivalen Xpress 2016 i Gasklockorna 1-3 december. På Bio 7:an lyfts ett antal filmer fram som har yttrandefriheten som gemensamt tema. Vi tipsar här om tre av dem.

* Ingen kan väl ha missat vem Malala är? I filmen ”He named me Malala” berättar den Oscarbelönade filmskaparen Davis Guggenheim om Malala Yousafzai, den yngsta någonsin att få Nobels fredspris. Malala Yousafzai fick fredspriset för sitt arbete för unga kvinnors rätt att gå i skolan. Kampen har gjort henne älskad och hyllad – men också till ett hot för dem som vill stoppa denna utveckling.

* Wikileaks har verkligen utmanat yttrandefriheten. Åsikterna går isär om organisationen och den kontroversiella frontfiguren Julian Assange. I ”We steal secrets: The story of Wikileaks” berättar regissören Alex Gibney om hur Assange skapade Wikileaks och utmanade USA:s politiska makt. Dokumentären gräver i ämnen där informationsåldern är som hetast och mest svårnavigerad.

* I ”This is not a film” får publiken se en film som smugglades från Iran till Europa i ett USB-minne inbakat i en kaka. Den iranska regissören Jafar Panahi sitter i husarrest med yrkesförbud men har ändå lyckats skapa en film. Med sin mobiltelefon filmar han sitt instängda liv och de som besöker honom i husarresten.

Läs mer: Tryckfrihetsfestival i Gävle – det händer