Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre fritogs med yxor

/

Tre avvisningshotade män fritogs från Migrationsverkets förvar i Gävle sent på lördagskvällen. Ett vittne såg flera personer krossa säkerhetsglaset med yxor.

Annons

Strax efter klockan elva på lördagskvällen hörde Migrationsverkets personal flera kraftiga smällar från ett av rummen i förvaret.
– De fyra medarbetarna springer mot rummet, men lyckas bara få upp dörren litegrann. De ser då personer som hoppar ut genom ett krossat fönster, berättar Tommy Harnesk, chef för Migrationsverkets förvar i Gävle och Märsta.

Ett vittne hade strax innan slagit larm till polisen om att sju-åtta personer med yxor befann sig utanför förvaret och var på väg mot ett av fönstren. De ska ha slagit sönder glaset och fritagit de tre männen innan alla försvann från platsen.
– Det som händer vid sådana här situationer är att personalen först låser dörren till det rummet för att inte fler kunna ta sig ut, sedan handlar det om lugna övriga förvarstagna, säger Tommy Harnesk.

Polisen sökte av närområdet och gjorde en husrannsakan i de tre männens rum. En yxa som låg kvar utanför och en slägga som hittades i rummet beslagtogs.
Ingen av de tre fritagna männen har gripits. Sedan tidigare finns ett beslut om att de ska avvisas.

Den trasiga rutan lagades under natten. Enligt Tommy Harnesk är det mycket ovanligt att avvisningshotade fritas genom att en ruta krossas.
– Det är säkerhetsglas som är väldigt svårt att slå sönder. Även om man har en yxa krävs det flera slag, säger han.

I skånska Åstorp skedde en liknande fritagning från ett förvar så sent som i våras. Och i november 2011 rymde en rysk medborgare från förvaret i Gävle, under en dramatisk fritagning, då flera skott avlossades och två anställda hotades.

Men enligt Migrationsverket är denna typen av händelser väldigt ovanliga.
– Säkerheten håller inte samma nivå som på ett fängelse. De som vistas på ett förvar är inte kriminella och har inte begått brott, utan vistas där för att de ska avvisas, säger Tommy Harnesk.

Maria Carlsson GD
TT

Mer läsning

Annons