Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre gävlebor fick fängelse

GÄVLEHovrätten i Stockholm har dömt tre gävlebor för förberedelse till grov stöld. Straffet blev varsitt halvår i fängelse.

Den 21 september förra året åkte de tre männen från Gävle till Solna. I bilen hade de packat ner tårgasspray, handskar, karta, kikare, ficklampor, kommunikationsradio, kofötter, motorsåg och var sin rånarluva.
Väl framme i Solna strök de runt utanför Swedish Match grindar i två och en halv timme. När en lastbil som innehöll färdigpackad tobak för 1,8 miljoner kronor lämnade företagsområdet såg en väktare att de tre männen fortfarande inte lämnat platsen. En av dem gick förbi staketet med jämna mellanrum och talade i mobiltelefon.

Hittade rånarluvorna
Väktaren ringde efter polis. När de kom till platsen hittade de en av rånarluvorna nerknölad i dörrfickan och beslutade genast om husrannsakan i bilen. Där hittade de ytterligare två rånarluvor och även en Sverigekarta där någon skrivit ner registreringsnumret på lastbilen som lastats med tobak för 1,8 miljoner kronor.
Två av gävleborna, båda 36 år, har efteråt sagt att de skulle träffa en lastbilschaufför som skulle sälja kläder till dem.
Den tredje mannen, 35 år, sa att han följde med i bilen för att hälsa på sin syster i Stockholm, men att han inte hade en aning om vad kompisarna skulle hitta på i Solna.

Friades först
När de tre männen först ställdes inför rätta vid Solnas tingsrätt friades de. Tingsrätten sa att visst kunde man misstänka att de skulle råna en lastbilschaufför från Swedish Match på hans last med tanke på att de åkte omkring med tårgasspray och rånarluvor nedpackade i sin bil. Men de hade lika gärna kunnat förbereda att råna någon annan, vilket i så fall föll utanför åklagarens anklagelser. Därför ogillades åtalet.
Hovrätten i Stockholm har nu dömt de tre gävleborna till sex månaders fängelse var för förberedelse till grov stöld.

Olika förklaringar
Hovrätten anser att det som främst talar mot de tre männen är att de har ändrat sina förklaringar under utredningen, att deras berättelser inte stämmer överens sinsemellan och att männen inte har kunnat lämna någon vettig förklaring till varför de åkte till Stockholm den dagen. Det går dock inte att bevisa att de tre männen förberedde ett rån, säger hovrätten.
För två veckor sedan häktades 35-åringen i sällskapet, misstänkt för ett annat brott. Kristi himmelsfärdsdagen greps han i Hamrångefjärden med 2 000 liter 96-procentig sprit i bilen. En av hans kompisar som var med i Solna följde med i en annan bil, enligt polisen. Den personen har dock inte kunnat bindas till spritsmugglingen.
MARIAM NARAGHI