Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre som vill ta plats i riksdagen

GÄVLE / Val 2002- De flesta är egentligen liberaler, de har bara inte insett det än!

Annons
- Det är en maskerad att alla andra partier säger att de är liberala under valåren. Efter det så faller maskerna. Vi är originalet. Därför ska man välja oss i stället för s eller m.
Hasse Backman, Ingrid Hammarberg och Lena Ödeen toppar i samma ordning folkpartiets riksdagslista från länet. De tror bestämt att den fyra år långa ökenvandringen utan länsrepresentation i riksdagen ska ta en ände med framgång i höstens val. Tio procent av väljarnas röster tror de att de ska få.
De tycker alla tre att det är viktigt att skolan får mer resurser så man kan anställa fler lärare. Med höjda löner och bättre arbetsmiljö ska statusen för läraryrket öka. Dessutom vill man testa ett nytt lärlingssystem i länet för dem som inte är motiverade att satsa på teoretiska ämnen i gymnasiet.

Mer till kulturen
De vill också att kulturen och de ideella föreningarna ska få mer resurser. Kultur är berikande och ska ses som en viktig infrastruktur i stället för bara grädde på moset. Med kultur ska man locka näringslivet att etablera sig i länet, hoppas de.
Krångliga regler för små- och medelstora företag vill man ta bort. Helst ska det ske på prov i Gävleborg först.
Funktionshindrade ska få bättre möjligheter i samhället, tycker Ingrid Hammarberg.
Män som misshandlar kvinnor kommer undan för lätt. Inför kommunarrest med elektronisk fotboja, tycker Hasse Backman.
Satsa på att alla barn lär sig läsa så slipper man att så många hamnar utanför senare i livet, tycker Lena Ödeen.
Folkpartiet halkar farligt nära fyra procents-spärren i opinionsmätningarna som publiceras med jämna mellanrum. Risken är därmed stor att man missar att få några riksdagsplatser alls i valet.

...och mer till vägarna
Med tanke på att partiets profilväljare är akademiker och storstadsbor, så kan man undra hur det ska gå när gävleborgarna är relativt lågutbildade och bor i orter som inte är storstäder.
- Men den profilen hoppas vi ska förändras efter valet och bli bredare, svarar Ingrid.
De andra partiernas riksdagsledamöter har kämpat dåligt för länet tycker de tre. Man behöver några som ser till att Högskolan i Gävle blir universitet. Så behöver man mer pengar till länets dåliga vägar.
- Vi har hamnat i skuggan i landet, tycker Lena Ödeen.

MATTIAS JONSSON