Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Treårige Martins död: Dom prövas i hovrätten

Tingsrätten friade förskolläraren.
Nu har åklagaren överklagat till hovrätten.

År 2011 fastnade treårige Martin med hjälmen i ett träd på förskolan Grodans gård i Järbo. Syretillförseln till huvudet ströps och han dog av sina skador.

Förskolläraren som nu är i 60-årsåldern friades från alla misstankar om vållande till annans död i tingsrätten. Hon agerade inte tillräckligt klandervärt, enligt domen.

Men åklagaren Kennert Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Växjö menar att det finns ett samband mellan hennes underlåtenhet och Martins död.

Förskolläraren hade tillsynsansvaret för de sju barn som lekte utomhus på förskolans gård. Tillsammans med två barn gick hon och hämtade posten på andra sidan vägen.

Under den tiden hann Martin förflytta sig från pulkabacken till trädet där han sedan blev hängande i hjälmremmen. Enligt ett utlåtande från en läkare vid Rättsmedicinalverket kan ett sådant tryck mot halsen leda till dödliga hjärnskador efter tre till fem minuter.

I sin överklagan skriver åklagaren att det i högsta grad är sannolikt att Martins död hade kunnat förhindras om förskolläraren hade haft en fortlöpande tillsyn över alla barnen.

Om en överklagan gäller en person som har frikänts i tingsrätten men som hade kunnat dömas till fängelse i högst sex månader krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp fallet.

Men eftersom förskolläraren har åtalats för vållande till annans död och riskerar fängelse mellan ett och sex år kommer domen att prövas på nytt.

Hovrätten har ännu inte bestämt datum för rättegången.