Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Treåringen blev troligen våldtagen

Polisen kan inte avgöra vad den treåriga flickan i Sandviken varit med om. Men utredarna har utgått från att en våldtäkt har ägt rum.
– Ifall provsvaren bekräft­ar det har vi gjort allt vi borde ha gjort, säger Jan Friberg, polischef.

Den treåriga flickan i Sandviken som försvann från en sandlåda har inte velat säga någonting till polisen.

Tystnaden behöver inte vara ett tecken på trauma eftersom hon även i normala situationer är mycket tystlåten.

Men på grund av bristen på uppgifter kan polisen inte slå fast om hon blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.

Beskeden från SKL, Statens Kriminaltekniska laboratorium, om proverna från den fysiska undersökningen av flickan kan vara klara om en vecka.

– Visar det sig då att det värsta har hänt henne har vi gjort alla undersökningar vi borde ha gjort. Har en våldtäktsman lämnat spår efter sig kan vi jobba vidare med dem, säger Jan Friberg, chef för familjevåldsroteln.

Avgörande i våldtäktsutredningar är att polisen säkrar spår från gärningsmannen på offret. Sker inte detta kort tid efter våldtäkten går spåren förlorade.

Nästa steg i utredningen är att tala med alla som kan ha sett något. Ytterligare ett viktigt led i arbetet är att kartlägga liknande händelser på samma ort eller närområdet.

Våldtäkter på barn där våldtäktsmannen inte är en nära släkting är mycket ovanliga.

– Det finns inte många sådana. Våldtäkter mot flickor begås typiskt sett av deras pappor. Men det fanns ett fall i Gävle under våren 2005, säger Jan Friberg.

Den misstänkte mannen i fallet från 2005 var en då 16-årig pojke som bodde nära fyraråringens familj. Han lockade med sig flickan in i ett skogsparti och misshandlade henne. Han fälldes i Gävle tingsrätt och dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Den i dag 21-årige mannen kan helt och hållet uteslutas som våldtäktsman i Sandviken. Han är fortfarande inlåst på Säters mentalsjukhus efter att så sent som den 20 maj ha fått avslag på en ansökan om permission.

I september i fjol försökte en okänd man locka med sig en tvåårig flicka på Stadsbiblioteket i Gävle. Mannen flydde sedan vuxna i omgivningen reagerade på att något var fel.