Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trettondagsjazzen fyller 40!

Årets trettondagsjazz jubilerar. Det är nämligen den 40:e upplagan. Bara att lyfta på vinterluvan och gratulera till att evenemanget fortfarande lever, till alla jazzvänners stora glädje. Sedan länge hålls arrangemanget i Gävle konserthus, så även denna gång.

Bland årets inslag på Trettondagsjazzen finns klarinettisten Bosse Tigrén och tradjazzens bevarare i Bay City Seven. Jazztoner av den äldre årgången bidrar även Kryddans och Swanska Kapellet med. Det sker i Bo Lindesalen, som den här dagen blir ett dixie corner. I samma lokal kommer också Bosse Tigrén Jubileumsband med bland andra Tomas Jutterström på piano att släppa loss klarinettklassiker av swing och lite modernare stuk.

Ett populärt inslag på Trettondagen 2014 var gruppen Belles & Gubbs från Bollnäs. Nu kommer en önskerepris. De tre tjejerna har spanat in sångkollegerna The Andrews Sisters i en svungfull och medryckande slag konsert.

På samma scen, Restaurang Gourmet Blå, kommer även sångerskan Camilla von Bothmer att framträda omgiven av tre musiker från Bollnäs. Fortfarande på samma scen kan man lyssna till den unge trumpetaren Björn Atle Anfinsens grupp. Han och bandet gjorde en imponerande insats på klubben i november.

I Gevaliasalen hålls två kontrastrika konserter. Populära Tuxedo Jazz Band från Västeråsregionen inleder meden omväxlande repertoar. Sånginslag kommer från trombonisten Lasse Höbinger och trumslagaren Peter Stenson. Orkesterns språkrör är klarinettisten och den fyndige underhållaren Rolf Carvenius. Just han som startade Jazzens Museum i Strömsholm 1994.

Fem cd-plattor har bandet spelat in sedan starten 1994. Att smokinglirarna gjort succé på flera av landets jazzfestivaler bör också nämnas. Bandets musikaliske ledare är trumpetaren och trombonisten Per Dywling. Staffan Agell spelar banjo och gitarr. Tuba och bas hanteras av Stefan Ramnell.

Trettondagsfinalen är vikt för sångaren och gitarristen Peter Getz tillsammans med en av landets mest vältrimmade grupper, Stockholm Jazz Trio. Att Peter har en far med förnamnet Stan bidrar säkert till hans kändisskap. Men han står på egna ben i den här konstellationen. Här finns intim jazzsång och när han greppar gitarren handlar det om mjukt åtsittande bossa-novajazz.

Stockholm Jazz Trio är en svårslagen grupp i genren med väloljade arrangemang och smakfulla bakgrunder till sången. Gruppen har knappast någon motsvarighet på den svenska jazzarenan. Vid pianot Daniel Tilling. Bas spelar Jan Adefelt och trumslagare är Jesper Kviberg.

Göran Olson