Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trevligt om Philibert i lockande lokalhistoria

Philibert Humbla (roligt namn) var Gävle museums legendariske förste chef. En sailor som sadlade om och doktorerade i konsthistoria och fick förtroendet att som museets chef bygga upp Gävle museum. När det gällde museets viktiga sjöfartshistoria kunde han med yrkesseglarens rätt alla termer som brukades på de gamla skutorna. Han var synnerligen inblandad i ansträngningarna att få hit briggen Gerda – den första.

Han hade inre och yttre stil som det hette förr i världen; var imponerande till gestalten, besatt en naturlig auktoritet, kunde tala med vem som helst, gjorde inte skillnad på folk. Och han sågs aldrig utan sin kära pipa i munnen. En riktig folkbildare av ett slag som var på väg att försvinna redan när han i alldeles för tidiga år gick bort 1952.

Barbro Sollbe berättar medryckande om honom och hans fru Dagmar med hjälp av Åke Hanaeus uppsats ”Museibyggaren Philibert Humbla” (tryckt i ”Ett skrivarliv”, Sundsvalls Tidnings årsbok 1995).

Barbros bidrag hittar vi i ett nytt fylligt nummer av den förnämliga Gamla Gefle-skriften.

Utom Barbro samsas här skarpa pennor som Gunnar Lidfeldt, Ingvar Henricson (som skriver om gamla Gävleskeppare i fyra delar!), Ulf Ivar Nilsson (om ett besök av Strindberg i Gävle), Arne och Thor Övrelid, Ingemar Nordh (om Murénska), Kjell Hertzman (om Smedjegatan), Birgitta Lundblad och Jan G Ljungström och många fler.

En fullmatad skrift som andas Gamla Gefleminnen rätt igenom.