Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trio greps efter stöldturné

GÄVLETre män, 22 och 24 år, greps efter en biljakt i centrala Gävle under natten till måndagen. Bilen kraschade in i ett stängsel och trion kunde gripas när de flydde till fots på Näringen.

Männen är anhållna misstänkta för en inbrottsstöld och biltillgrepp.
Trion kan ingå i en liga med ytterligare medlemmar - det skulle förklara en andra butiksstöld efter tidpunkten för trions gripande.
Strax före fem på morgonen lade en polispatrull märke till den gröna Saab trion färdades i på södra Kungsgatan i höjd med Hemlingby. Bilen var registrerad på en ägare i Kisa, som inte kunde vara den betydligt yngre föraren.

Bilen kolliderade
När föraren inte stannade för polismans tecken tog patrullen upp förföljandet. Jakten gick via Bondegatan och Rådmansgatan. På Staketgatan slog patrullen av på farten eftersom Saaben körde med hög fart i fel fil och hotade att skada andra. Någon eller några minuter senare höll Saabens förare för hög fart när han i ett försök lura bort förföljarna väjde från Strömsbrovägen in mot ASG:s godsterminal på Näringen.
Man kolliderade häftigt med ett stängsel och bilen gick inte att köra vidare.
Två patruller nådde platsen och hann upp männen som fortsatte flykten, nu till fots.

Golfklubbor stals
Innan gripandet misstänks trion, och ytterligare två hittills okända gärningsmän, ha brutit sig in i en golfbutik på Södra Kungsgatan. Bytet blev ett okänt antal golfklubbor.
Sex minuter över tre gick larmet. När man bröt upp ett ytterfönster utlöstes ytterligare säkerhetssystem:
- Rökgeneratorn gick igång. Då blev det alldeles vitt härinne. Det har inte avskräckt dem, säger Martin Elmesiöö på Golf USA.
Han vill inte uttala sig om det exakta värdet på tjuvarnas bytet, men säger att det huvudsakligen rör sig om golfklubbor.
När tjuvarna lämnade butiken, innan väktare eller polis hann fram, har ett vittne observerat flera män som lämnade brottsplatsen, kånkandes på bytet. Männen ska ha varit fem till antalet.
Det kan förklara att ännu en butik utsattes för inbrott under natten.
Bikeshop längre upp på Södra Kungsgatan drabbades, cirka en kvart efter att trion tagits fast.
- Tre greps. Två saknas. De kan ha gömt stöldgodset, säger en poliskälla.
Stölden från motorcykelaffären var omfattande:
- Skinnställ värda minst 80 000 kronor saknas, säger Daniel Sjöberg som arbetar i butiken.

Bor i Borlänge
Den snabbhet med vilken tjuvarna har brutit sig in och tagit just dyra skinnställ antyder att de rekognocerat i förväg. Bara fyra minuter efter att larmet gått var en patrull på plats.
Då fann ingen kvar på platsen.
De gripna är hemmahörande i Borlänge men inga uppgifter fanns under måndagen som tyder på att trion har något att göra med den grova, organiserade brottslighet som länge förekommit där.

MATS HEDSTRÖM


MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se