Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trivs bra med sitt jobb

GÄVLE- Jag trivs mycket bra här i Bomhus. Det är en bra arbetsplats. Resurserna är begränsade, men jag upplever ändå att man uppmuntrar till nya arbetssätt och att man kan forma sitt arbete själv, säger Per-Arne Persson.

Han har arbetat i tre år som socialsekreterare i ungdomsgruppen i socialtjänstens områdesgrupp i Bomhus. Innan dess jobbade han vid biståndsenheten i centrala Gävle.
Socialsekreterarna är en yrkesgrupp som verkligen sticker ut i undersökningen om hur de anställda ser på kommunen som arbetsgivare.

Motiverade
Jämfört med övriga landet är de mer motiverade för sina jobb. De känner i högre grad att de får ta ansvar och de tycker att nya idéer får starkt stöd och uppmuntras på arbetsplatsen. De får i hög grad ta del av andras kunskaper och erfarenheter.
Dessutom upplever hela 60 procent av de socialsekreterare som deltagit i undersökningen att de har förtroende för närmaste chef. I landet i stort är det bara 45 procent som tycker så och i kommunen anser 47 procent av lärarna och ingenjörerna att de har bra chefer.
Per-Arne Persson håller med om mycket av det som undersökningen visar. Modellen med två chefer som delar på ansvaret i Bomhus fungerar bra tycker han.
1997 stängde socialtjänsten under några veckor på grund av brist på personal. Även nu har man vakanser och arbetsbelastningen på de enskilda handläggarna är tung.
- Men det verkar ändå som att de har tagit lärdom av det som har varit. Det finns utrymme att inte alltid vara på topp. Jobbet innebär ju att man ska hjälpa de som inte mår så bra och då är det viktigt att man mår bra själv, tycker han.

Fortbildning
Socialtjänsten har gjort insatser som gjort arbetsmiljön bättre. Man har satsat på fortbildning för personalen, man får åka på intressanta konferenser och det ställs fram fruktskålar ibland.
- Men bara en så enkel grej som att sommartiden har förlängts nu, ger mycket. I stället för som tidigare början av juni till slutet av augusti, så börjar det nu i mitten av maj och slutar i mitten av september. En hel månad längre. Det är mycket värt, tycker han.
Men samtidigt så har man fortfarande svårt att rekrytera nya socialsekreterare. Och enligt undersökningen säger hela 40 procent att de är på väg bort inom de närmaste två åren, medan bara 20 procent säger sig ha funnit sin rätta plats på jobbet.
Löneutvecklingen kunde vara mycket bättre också, tycker Per-Arne Persson. Utbildningen till socionom tar tre och ett halvt år och borde ge mer tillbaks i lön. Jämfört med i övriga landet så ligger man också lägre i lön i Gävle, visar undersökningen.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se