Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trög start - men sen!

”Osama” var en av 2004 års bästa filmer och visade världen att talibanväldet i Afghanistan kanske var 1900-talets vidrigaste regim.

”Buddha föll av skam” är en påminnelse om att såren efter piskrapp, stenkastning och kalasjnikovkulor ännu är långt ifrån läkta.

I början av filmen händer ingenting, och det gör det mycket långsamt och med mycket dåligt skådespeleri. Men så. Flickan Bachtay (Nikbakht Norus) vill gå i skolan. Det blir en fix idé. Hon bara ska dit. Men samhället har andra planer.

På ett mycket skickligt och metaforiskt sätt visar Makhmalbaf upp de hinder som ligger mellan flickor i vissa länder och en utbildning; familjeplikter, fattigdom, fundamentalism, krig, religion, traditioner och vidriga, vidriga män i alla åldrar, män i skägg, män med höttande pekfingrar, hundraåriga män med knarriga röster och heliga skrifter och tioåriga män med trädgrenar som de leker är gevär.

”Buddha föll av skam” påminner oss om att krigens och fundamentalismens förgiftade blod kommer att rinna länge i Afghanistans ådror.