Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tror GD att vi inte gör något?

Magnus Jonsson, S,

kommunstyrelsens ordförande, Ockelbo kommun, bemöter en ledare i Gefle Dagblad om statsbidrag till kommuner och landsting.

Svar på ledaren i GD den 22 mars, Undvik passiv väntan.

Som förtroendevald politiker och framförallt som kommunstyrelsens ordförande är det mitt ansvar att tillsammans med övriga politiker och ledande tjänstemän leda kommunen i svåra och goda tider. Vi måste hela tiden vara vakna på förändringar. Jag vill bestämt påstå att Ockelbo kommun är en kommun som går från ord till handling. För att vi ska kunna överleva som en liten kommun måste vi hela tiden tänka otraditionellt och hitta lösningar tillsammans i kommunen men framförallt hitta kompisar i länet för att samorda och samverka.

Detta gör vi tillsammans med andra! Löneadministrationen, växelfunktionen, IT, Gästrike Vatten AB, Gästrike Räddningstjänst, Gästrike Återvinnare, Bionär AB, samverkan i drift av IT-system och så vidare.

Regeringen måste spela ut korten så att vi i kommunerna vet vilka spelregler som gäller!

I valrörelsen lovade moderaterna och Fredrik Reinfeldt att han skulle matcha varenda krona som socialdemokraterna satsar på vård, skola och omsorg. Löftet har hittills inte uppfyllts. I stället har den borgerliga politiken ensidigt inriktats på skattesänkningar.

Jag vet att det behövs flera händer i vården, jag vet att det behövs flera vuxna i skolan, jag vet att det behövs mer personal i förskolan.

Jag tummar aldrig på mitt uppdrag när det gäller vård, skola och omsorg. Framförallt inte nu när mina kompisar blir arbetslösa eller blir av med sjukbidraget för att man är för frisk för att vara sjuk! Det är nu vi som kommun måste stå upp för medborgarna och se till att välfärdssystemet fungerar med trygghet och omsorg. Jag vet i dag att socialtjänsten troligtvis inte kommer att hålla sin budget och då pratar jag om försörjningsstödet. Jag vet också att vi förlorar 3 miljoner 2009, 9,3 miljoner 2010 och 12 miljoner 2011 i minskade skatteintäkter. Samtidigt ökar trycket i vård, skola och omsorg.

Som det ser ut i dag kan även vår kommun behöva varsla anställda fast vi behöver fler! Men jag vill inte gå ut och ange hur många som kan bli varslade när vi inte vet vad vårbudgeten säger. Vår strategi är att invänta vårbudgeten.

Vi har upprättat en tidsplan för att vara förberedda inför vårens budgetprocess. Efter presentationen av vårpropositionen kommer ett åtgärdsprogram att processas fram tillsammans med kommunstyrelsen och våra nämnder samt fackliga organisationer.

kommunstyrelsens ordförande, Ockelbo kommun

Svar direkt: Vi har aldrig påstått att Ockelbo kommun inte gör någonting för att klara sina finanser. Vi förde bara ett principiellt resonemang om vad som krävs för att kommuner och landsting ska vara berättigade till extra statsbidrag. Sverige genomgår ett ekonomiskt stålbad och också statens kassa är numera en ändlig resurs. Regeringen måste alltså vara noggrann när den fördelar de extra anslagen. Men ingenting säger att Ockelbo kommun inte skulle kunna kvalificera sig för extra stöd från staten. Som vi påpekade i ledaren kommer regeringen säkerligen att redan i år skjuta till extra pengar till behövande kommuner och landsting. Men det måste alltså ske efter noggrann prövning...

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel