Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots rykten om nedläggning – Trettondagsjazzen fortsätter: "En lagom blandning av proffs, lokala musiker och ungdomar"

Ryktet om jazzens död i Gävle är överdrivet. Det blir Trettondagsjazz och även vårens program är säkrat. Men i oktober såg det mörkt ut.

Gävle Jazz Club bildades 1977 och året därpå arrangerades den första Trettondagsjazzen. Det har blivit en tradition i Gävle att lyssna på svänget från lokala och nationella jazzprofiler som avslutning på de mättande jul och nyårshelgerna.

Men den 42:a Trettondagsjazzen levde farligt. Vid jazzklubbens årsmöte i april höjdes flera röster om en nedläggning. Det tar på krafterna att jaga sponsorer, kommunala bidrag, förhandla med tänkbara artister och redovisa stim-pengar. Sedan är det väl så också att medelåldern bland de runt 280 medlemmarna i jazzklubben inte direkt sjunker...

Årsmötet mynnade ut i en arbetsgrupp som vid sidan av styrelsen fick i uppdrag att undersöka en fortsättning. I oktober gick arbetet in i ett intensivt skede och för några veckor sedan blev programmet klart.

– En lagom blandning av proffs, lokala musiker och ungdomar, säger Christer Karlsson som tidigare varit ordförande men i dag tjänstgör frivilligt i kulisserna.

Trettondagsjazzen är klubbens största publika arrangemang som lockar närmare 400 besökare. Lördagen den 6 januari kommer det att svänga på tre scener i Gävle Konserthus. I Tamburinen, det gamla musikbibliotekets övervåning, kommer trettonåriga Elsa Pettersson att spela fiol tillsammans med pappa Leif på gitarr. En annan ungdom i Tamburinen är gitarrvirtuosen Joel Svensson som kommer hem till Gävle med en trio som hyllar trumpetlegenden Chet Baker.

I Bo Linde-salen ska förra årets ungdomsstipendiat Kasper Wennberg spela med årets stipendiat Henrik Persson. Där avslutar Gyllene Skivan-vinnaren Ellen Andersson med sin kvartett.

På huvudscenen i restaurang Gourmet Blå blir det sista gången att uppleva hemmafavoriterna Bay City Seven i det här sammanhanget. Innan veteranerna lägger instrumenten på hyllan har de dock lovat att framträda även i påsk.

– På huvudscenen blir det också spännande att lyssna på trion LSD som hottar upp gamla dansbandslåtar, säger Kenneth Björklund.

Han är jazzklubbens kassör sedan sex år tillbaka och vet vilka svårigheter det är att få ekonomin att gå ihop. Ett sätt att bredda verksamheten med nya publikgrupper är att skapa utrymme för mera blues.

– Det är ju improvisationen och svänget som är grejen även där, säger Kenneth Björklund.

Trettondagsjazz

Var: Gävle konserthus

När: Lördag 6 januari 2018 14-18

Restaurang Gourmet Blå: Swahnska Tradjazzkapellet, Bay City Seven, Storstans Street Brass, LSD.

Bo Linde-salen: Brazil, Lennart Wastesson Duo, Wenn Quartet, Ellen Andersson Quartet.

Tamburinen: Esla Pettersson & Leif Olsson, Camilla von Bothmer, Django meets Wes, Chet’s Choice med Joel Svensson.

Vårens program

Spelplats: Gävle Konserthus, Gourmet Blå

Onsdag 24 januari 19.00: Olli Soikkeli Trio

Onsdag 21 februari 19.00: Tuxedo Jazz Band

Onsdag 7 mars 19.00: Annica Risberg och Göte Wilhelmsson Kvartett

Onsdag 28 mars 19.00, Gevaliasalen: Sandviken Big Band med Meta Roos

Onsdag 25 april 19.00: Mariano Valle Blues Band