Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trött Shrek går på säkerhet

Detta enligt uppgift sista kapitel om Shrek är givetvis redan en megasuccé hemma i USA. Fattas bara annat. Men det är lika bra att säga det direkt. Denna ”fyra” når inte upp till samma kvalitetsnivå som de två första filmerna. Manusförfattarna har kört på tok för mycket på säkerhet för att vara säkra på att överträffa den svaga ”trean”. Inte minst är själva historien nästan irriterande förutsägbar och traditionell.

Utgångspunkten med en Shrek som plågas av vardagstristess, jobbiga barn och en längtan till enklare tider då han var ett fruktat träsktroll är förstås inte så tokig. Fast förvaltandet av detta upplägg lämnar en del kvar att önska. Visst, det är lite kul att Shrek skriver under avtal med en lika lömsk som fånig trollkarl för att få tillbaka sitt gamla liv, men när det hela utmynnar i en gäspig historia som går ut på att han nästan omgående lär sig en läxa och vill ha tillbaka sitt kärleksfulla rutinliv undrar man var nytänkandet från då det begav sig tagit vägen.

Jag menar, insikten att inget är viktigare än familjen är inte direkt ett sensationellt tema. Och bara så att nu ingen ska ta illa upp framhåller jag mer än gärna att det väl inte är något fel med ett sådant budskap. Det är bara det att det inte direkt främjar dramatiken.

Ett gott hantverk, och garanterat en hit bland kidsen som inte har samma jämförelseperspektiv som gnälliga vuxna, typ undertecknad är det här emellertid. De lustiga figurerna är ju liksom alltjämt lustiga och roliga att titta på samtidigt som actionscenerna verkligen inte är att förakta. Också flödar förstås popreferenserna och dialogerna som går över småttingarnas huvud också fortfarande, vilket inte är det sämsta. Dock går det inte att komma ifrån att fräschören är borta vid det här laget. Man lägger av i tid, således.

Peter Eliasson