Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygg-Hansa vägrar betala för stulet kopparskrot

Skrotligan bröt loss bygeln på dörren – troligen med en gaffeltruck – och försvann med 17 ton kopparskrot på en stulen lastbil.
Försäkringsbolaget Trygg-Hansa ger inte en krona i ersättning.
Förklaring: Låset – som aldrig bröts upp – var av fel typ.

Gefle Dagblad har flera gånger skrivit om den skrotliga som förra året dömdes för ett stort antal stölder runt om i landet. En av stölderna skedde hos Arvid Svensson AB på Näringen i Gävle.

Enligt polisutredningen, som ledde till att fem män dömdes till mellan två och fem års fängelse, var stölden noga planerad och genomförd.

Tre män skruvade loss grindarna till företagets område och körde in med en stulen lastbil.

De bröt sig in i och tjuvkopplade även företagets lastbil, som stod parkerad framför porten. Därefter stals företagets gaffeltruck. Med den, eller på annat sätt, bröts den kraftiga låsbygeln på dörren upp.

Därefter lastades totalt 17 ton kopparskrot på den stulna lastbilen.

Även gaffeltruckens gafflar lastades ombord, innan tjuvarna slutligen lämnade området och bemödade sig om att hänga tillbaka grindarna på sin plats så att stölden inte skulle upptäckas så snabbt.

Kopparskrotet och gafflarna värderas till över 700 000 kronor. Ett belopp som Arvid Svensson AB begärt ersättning för hos sitt försäkringsbolag Trygg-Hansa. Men fått avslag.

Motivering: Låset på dörren var av säkerhetsklass tre. Det borde ha varit säkerhetsklass fyra.

Att låset inte bröts upp, utan satt kvar medan tjuvarna i stället brutit loss själva låsbygeln, spelar ingen roll.

Enligt försäkringsbolaget hade ett lås av säkerhetsklass fyra ”inverkat avskräckande och försvårat inbrottet”.

– Det känns lite snopet. Vi betalar ju ändå en premie, säger Robert Alm, en av firmans delägare.

Ärendet har prövats i Försäkringsnämnden, som gick på Trygg-Hansas linje. Nu har Arvid Svensson i Gävle AB anlitat en jurist för att driva ärendet åt dem.

– Han bedömer att vi borde kunna nå någon form av framgång i det här målet, eftersom han menar att den här ligan visade sig vara så beslutsam att typen av lås inte hade spelat någon roll, säger Robert Alm.

”...den här ligan visade sig vara så beslutsam att typen av lås inte hade spelat någon roll.”