Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghetslarmet var trasigt

SANDVIKEN
Den 96-åriga kvinnan i Åshammar hade rätt.

Annons
Hennes trygghetslarm fungerade inte. Det konstaterar nu äldreomsorgen i Sandviken.
- Det var maximal otur, säger Tony Högnelid, enhetschef hos Ovansjö äldreomsorg.

Hände ingenting
I onsdags i förra veckan berättade Gefle Dagblad om kvinnan från Åshammar som den 5 september ramlade och bröt lårbenshalsen. Hur mycket hon än tryckte på sitt larm hände ingenting. I elva timmar låg hon hjälplös i sin bostad innan hon upptäcktes av grannen. Det som var hennes trygghet i vardagen fungerade inte när hon som bäst behövde det.
Nu konstaterar äldreomsorgen att felet var en trasig knapp på halsbandet som 96-åringen bar runt halsen. Ett fel som Tony Högnelid aldrig tidigare hört talas om.
Larmet är konstruerat så att det själv ska signalera om batteriet behöver bytas. Är det däremot, som i det här fallet, fel på mekaniken finns ingen kontroll som kan upptäcka det. Hos äldreomsorgen ska man nu arbeta för att minimera riskerna, lovar Tony Högnelid.
- Har det hänt en gång kan det hända två gånger, säger han.
- Vi måste försöka hitta rutiner för att kontrollera de larm som inte används så ofta. Det är det man får lära sig av den här historien.

Ingen falsk trygghet
Antalet äldre med trygghetslarm blir fler för varje år. Orsaken är att befolkningen blir äldre samtidigt som allt fler bor kvar hemma allt längre. Men larmet är ingen falsk trygghet, enligt Tony Högnelid. Det finns ingen anledning för de gamla att känna sig oroliga efter det som hände kvinnan i Åshammar. Det är ett bra och säkert system, anser han.
JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johnan.pihlblad@gd.se