Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff arbetsmiljö för ridlärarna

/

I stallet är det hästen som är kung – inte ridläraren.
Fattiga ryttarföreningar prioriterar sällan personalens arbetsmiljö och det sätter spår i ridlärarnas nackar, skuldror och ryggar.

Annons

– Det är många tunga lyft. I många stall jobbar personalen väldigt traditionellt med dåliga, slitna redskap som inte är så ergonomiska, säger Lotta Löfqvist, sjukgymnast och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
I vissa stall förväntas ensamarbetande personal flytta flera hundra kilo tunga höbalar utan lyfthjälpmedel.
– Det är inte riktigt lämpligt, säger Lotta Löfqvist.
Hennes enkätstudie bland 545 ridlärare visar att många har muskelproblem. Var fjärde tillfrågad hade haft värk den senaste veckan. Mer än 60 procent hade haft värk i skuldrorna det senaste året, 56 procent hade haft värk i ländryggen och 52 procent hade haft värk i nacken.
Utsatt yrkesgrupp
Ridlärarna ligger därmed i nivå med utsatta yrkesgrupper som byggnadsarbetare och vårdpersonal och de tycks ha nackproblem i nästan samma utsträckning som tandläkare, konstaterar Lotta Löfqvist.
Ridlärare är en yrkesgrupp som till 90 procent består av kvinnor. Men redskap och utrustning i stallet är oftast utformad för män. Kylan är ett annat problem:
– De står ofta i kalla och dragiga lokaler. Kyla är en känd riskfaktor för muskelproblem, säger hon.
Nu går hon vidare med att titta närmare på orsakerna. Målet är att hitta metoder för att minska muskelproblemen bland alla som jobbar med hästar, även de som inte gör det professionellt.


Att rätta till problemen behöver inte bli så dyrt. Enkla saker i stallets inredning kan bli avgörande för hur mycket belastning personalen utsätts för:
– Jag har lagt märke till att många saker i stallet hängs högt upp. När man tar ner ett tungt, blött hästtäcke innebär det att man jobbar över axelhöjd med armarna. Det är väldigt ogynnsamt för skuldrorna, säger Lotta Löfqvist.
Ridlärare är en osedvanligt ung yrkeskår och den tuffa arbetsmiljön kan vara en orsak till att de slutar i förtid. Medelåldern bland dem som deltog i Lotta Löfqvists undersökning var 34 år och nästan ingen var över 50.

Mer läsning

Annons