Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffa besparingar för skolan

Kulturskolan ska finnas kvar och det blir ingen nedläggning av nattis. Det beskedet gav politikerna i barn- och ungdomsnämnden i veckan.
Men nämnden skickade vidare 20 andra sparförslag till kommunfullmäktige. Förslagen kan bland annat leda till större barngrupper på dagis.

Kommunstyrelsen har uppmanat alla förvaltningar att ta fram ett förslag på hur de skulle kunna spara fyra procent på sin budget. På barn- och ungdomsförvaltningen hade tjänstemännen först tagit fram en lista på omkring 45 förslag. Där fanns flera dramatiska förslag som att lägga ner kulturskolan, stänga barnomsorgen på nattetid och att frysa alla lärares löner. Men när politikerna i barn- och ungdomsnämnden skulle ta ställning till förslagen i onsdags hade listan kortats ner till ett 20-tal förslag. Man hade bland annat tagit bort förslaget om att lägga ner kulturskolan. Förslaget om att frysa lärarnas lön försvann också efter att lärarfacken påpekat att det skulle strida mot kollektivavtalet.

Av de 20 förslag som blev kvar valde majoriteten i nämnden att skicka vidare alla utom ett till kommunfullmäktige.

Det förslag som ströks var att lägga ner barnomsorgen nattetid, ”nattis”.

– Vi vet att det underlättar för många människor. Framförallt för ensamstående föräldrar som arbetar på obekväma tider. Om vi inte har nattis kan det leda till att ensamstående föräldrar får söka socialbidrag istället för att arbeta, säger Jens Leidermark, S, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

För att rädda kvar nattis föreslås hela förvaltningen istället få ett sparbeting på en procent.

I juni ska kommunfullmäktige besluta om mål och ramar för 2010. Om sparkravet på fyra procent för barn- och ungdomsförvaltningen kvarstår så blir det sedan upp till barn- och ungdomsnämnden att besluta om alla sparkrav ska genomföras.

Förutom sparförslagen så skickar barn och ungdomsnämnden med en önskan om 14 miljoner kronor extra ur kommunkassan för att slippa varsla fler lärare.

– Vi begär de här pengarna för att kunna behålla ett 20-tal lärare istället för att behöva säga upp. Det är en kvalitetsfråga och vi ser också att elevminskningen upphör 2011, säger Jens Leidermark.

Han får inget löfte om pengar från kommunledningen men kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, säger sig vara positiv till lösningar som innebär att man kan undvika att fler lärare varslas.

– Jag är beredd att stötta dem så långt det går, men om vi får prognoser som visar på att skatteintäkterna minskar ytterligare så kan det bli svårt, säger Carina Blank.