Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft för Bangen - publik och anslag minskar

SANDVIKEN
- Hur ska det här sluta?
Åke Björänge, arrangör av Sandvikens jazzfestival Bangen, är bekymrad. Sommarens nedbantade festival gick med 180 000 kronor i förlust.

Annons
- Vi ska ha ett möte med kultur- och fritidsnämnden och turistförvaltningen, fortsätter Åke. Nu har det börjat skäras i de pengar vi fått och det håller inte hur länge som helst.
Kultur- och fritid plockade bort 310 000 kronor.
- Sedan plockade turist- näringen bort 100 000 kronor som jag redan hade budgeterat, suckar Åke. Inte undra på att vi går med underskott.

Sålt sämre
Det hade behövts sammanlagt 800 personer till för att arrangemanget skulle gå i land.
- Vi hade en minskad biljettförsäljning, menar Åke Björänge. Personalföreningarna på Sandvik, kommunen och sjukhuset sålde sämre än de gjort tidigare år. Varför de sålt sämre vet jag inte orsaken till.
Åke tror att det kan vara de negativa skriverierna om de kommunala neddragningarna som ligger till grund för det hela.

Artister höll inte klassen
- Kanske artistuppbådet inte höll klassen, även om många besökare tyckte det var bra, säger Åke.
Sandviken har som en målsättning att bli Sveriges bästa ungdomskommun.
- Något jag tror det blir svårt att leva upp till, menar Åke. Musikskolan har varit lovad nya lokaler sedan 1976 utan att något har hänt. Nu har vi varit på Olsbacka de senaste åren och de lokalerna är utdömda av Yrkesinspektionen.
Även om Åke går och väntar på att mötet med kommunens folk ska bli av så har han redan börjat titta lite på nästa Bangen.
- Några artister är inte klara än, skrattar Åke. Det får vi vänta med till efter jul.
- Men det finns samtidigt en massa kringarrangemang som skulle kunna liva upp Bangen högst väsentligt. Det finns hur mycket som helst som ska kunna samköras - allt för att locka turister och besökare till Sandviken.
Så förhoppningsvis blir det Bangen även nästa sommar.

JÖRGEN LARSSON